ГЕНПЛАН

У Києві збираються ліквідувати аварійні будинки та збудувати нові квартири
 

Кожна київська родина повинна мати квартиру. І це не просто гасло. Це те, що київська влада хоче визначити майбутнім Генпланом як орієнтир до 2025 року. Більше того – житлова політика, визначена Генпланом, передбачає через 14 років ліквідувати аварійне та застаріле житло та підвищити середню забезпеченість житлоплощею до 27,5 кв. м на особу!  У столиці планують збільшити загальний обсяг житлового фонду не менш як на 28,5 млн кв. м з доведенням загальної площі житла у столиці до 88,5 млн кв. м. Безумовно, це не може не радувати. Головне, аби намічене не залишилось у проектах.

Втім, сподіватимемося на краще. Тим більше, що житло в столиці таки будується. Інша річ – чи всі зможуть його придбати, якщо, як стверджує одне з досліджень, навіть для того, щоб купити двокімнатну квартиру площею приблизно 75 кв. м, середньостатистичній родині доведеться збирати кошти 20-30 років! Чи то, може, доходи киян зростуть так, що ми «доженемо й переженемо» Америку, де для того, щоб купити приблизно таку ж квартиру, потрібно відкладати гроші 2,7 року?

Втім, за словами начальника комунального об’єднання «Інститут Генерального плану м. Києва» Сергія Броневицького, київська влада взяла курс на зведення соціального та доступного житла. Посадовець зауважив, що кожного року планується зводити не менше 200 тис. кв. м соціального та доступного житла, і до 2015 року загальна житлоплоща має становити 3 млн кв. м. Вартість житлового будівництва складає 194 млрд грн. З них 13,2 млрд грн – це вартість зведення соціального житла та реконструкції гуртожитків, які заплановані до 2015 року.

Киянам подобається перспектива покращення житлових умов. Фото з сайту ucoz.ru

— У наступні роки буде реалізовано пілотні проекти комплексної реконструкції кварталів у межах вулиць Маршала Гречка, Стеценка, вулиць Попудренка, Червоногвардійської, Мініна та Червоноткацької. У перспективі передбачена комплексна реконструкція всіх кварталів застарілої панельної 5-поверхової забудови. В цілому територіальні ресурси міста дадуть змогу до 2025 року побудувати до 28 млн кв. м житла. Згідно зі Стратегією розвитку Києва до 2025 року, в основу плану покладено принцип «центр поруч з домом». Компактні мікрорайони для будівництва соціального житла заплановано створити в Південних Осокорках, на частині території теплиць господарства «Пуща-Водиця», на масиві Теремки, — підкреслив Сергій Броневицький.

Передбачається також модернізація та комплексна реконструкція кварталів застарілого житлового фонду з ліквідацією аварійного та застарілого житла загальною площею 2,9 млн кв. м. У «застарілих» кварталах хочуть звести нові будівлі загальною площею 5,87 млн кв. м. Новий житлофонд буде призначений для переселення мешканців з будинків барачного типу, гуртожитків та інших не придатних для проживання будинків. Також планується сформувати комунальний фонд соціального та доступного житла.

КОМПЕТЕНТНО

                                   
Олександр ПОПОВ, 
голова КМДА:

— Жителі міста надали неоціненну допомогу у вирішенні питання стратегічного планування. Сьогодні в рамках обговорення Стратегії розвитку Києва від киян надійшли тисячі пропозицій щодо облаштування та розбудови міста. Я особисто уважно відстежую такі пропозиції і чітко розумію, що велику їх кількість потрібно реалізовувати. Мудрі кияни пропонують нам мудрі речі. Їхні рекомендації обов’язково мають знайти відображення в Генеральному плані.