Пройшов лише місяць відтоді, як 14 червня зі скандалом звільнили в. о. начальника Головного управління Держгеокадастру в Закарпатській області Богдана Хранюка. Але незрозумілих ходів посадовців, несправедливості в розподілі землі в Стеблівці, що на Хустщині, не поменшало...

У розподіл затесалися невідомі

У середині червня в Стеблівській сільській раді близько двохсот людей прийшли на збори, щоб вирішити кардинальне питання: хто і чому посягнув на їхні землі.

Голова місцевої сільради В’ячеслав Попович нагадав, що в земельному кодексі існують поняття про землю «в межах» і «за межами» населених пунктів. Останніми з них до початку 2000-х розпоряджалися голови районних державних адміністрацій. А від 2014-го змінами, внесеними в кодекс, «замежні» землі перейшли у підпорядкування Держгеокадастру.

Новостворена організація замість наведення порядку в земельних справах на теренах області уславилася скандалами та непрофесійністю. І це триває й досі: стеблівський сільський голова повідомив, що управління геокадастру передає у власність невідомим особам землі, які нині непідконтрольні місцевій громаді.

Серед претендентів на двогектарні клапті за межами населеного пункту жителі сусідніх Ізи, Рокосова, Хуста. І — нікого зі стеблівчан!

На чотирьох із п’яти заяв на ім’я начальника управління Держгеокадастру одне й те саме прізвище — Драгула. Відмінні лише ініціали. На всіх стоять резолюції «до виконання».

Це змушує підозрювати чиновників у нечесній грі. На зборах селяни з гнівом зазначали: та земля, на якій працювали і вмирали їхні діди й прадіди, їм потрібна не менш, ніж невідомим особам! Проголосували за встановлення мораторію на відведення будь-яких земель у Стеблівці до виготовлення генерального плану села. А ще — пікетувати обласну раду на її сесії.

Стеблівчани протестують під час засідання сесії обласної ради. Фото автора

Потріпали, як осику вітер, і пішли з посади

«Hе віддамо стеблівської землі мільйонерам!» — з цим та іншими схожого змісту гаслами протестний десант стояв біля великого залу обласної ради.

На сесійному засіданні 14 червня депутати загнали в. о. начальника Головного управління Держгеокадастру в Закарпатській області Богдана Хранюка в глухий кут запитаннями про правомірність надання землі у Стеблівці Хустського, Великій Доброні Ужгородського районів.

На адресу посадовця від депутатів звучали звинувачення у багатьох відомих їм порушеннях. Так, посадовці геокадастру незаконно дали дозвіл на виготовлення проектів землеустрою щодо відведення у власність земельних ділянок на 30 гектарах біля села Велика Добронь на Ужгородщині. Голова облдержадміністрації і депутат облради Геннадій Москаль висловився недвозначно: «Незаконне рішення Держгеокадастру буде скасоване, однак цей кричущий факт знову підтверджує, наскільки корумпована ця земельна структура, жорстко централізована в часи Януковича».

А чого варта оборудка закарпатських чиновників з наданням землі учасникам АТО! Унаслідок афери, яка набула розголосу в ЗМІ, постраждало 96 ветеранів війни на сході, яким виділили 16 гектарів землі на околиці Ужгорода. Щоправда згодом з’ясувалося, що ту саму землю раніше продали іншим людям.

Богдана Хранюка депутати трясли, як вітер осику. У керівництві Держгеокадастру звинувачення на адресу посадовця почули: того самого дня увечері позбавили крісла.

Щоб зняти «земельну» напруженість, депутати вирішили провести виїзні засідання комісії з питань агропромислового комплексу, розвитку села, адміністративно-територіального та земельного устрою обласної ради у Стеблівці та Великій Доброні.

Виїзні засідання вирішили...

У Стеблівці збиралися під орудою голови комісії облради Петра Голубки за участі першого заступника голови ради Йосипа Борто, фахівців Держгеокадастру. Вислуховували справедливі нарікання селян.

— За останні п’ять років від жителів села надійшли 102 заяви про відведення землі під забудову, — сказала депутат сільської ради Світлана Галас. — Ми не змогли задовольнити їх через нестачу вільних ділянок «у межах» села, а земля «за межами» була непідконтрольна громаді. Тепер цю землю невідомі нам люди прибирають до своїх рук.

— Аби хтось не подумав, що стеблівчани мають надмірну кількість землі і вона їм не потрібна, ми за дві години отримали тридцять заяв на ділянки в урочищі Когутови, що значаться «за межами», — сказав депутат сільської ради Юрій Добош.

— Після того як розробимо генеральний план села, коли громада розпоряджатиметься всіма площами без обмежень, надаватимемо ділянки. А до того часу має діяти мораторій на землю, — висловився депутат Ігор Волощук.

— У Верховній Раді України в першому читанні затверджено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель» (реєстр. № 4355 від 31.03.2016). Він скасовує нинішні дискримінаційні обмеження сільських рад і оголошує всі землі власністю громад, — говорить В’ячеслав Попович.

— Близьке в часі прийняття відповідного закону змусило тих, хто грає в підкилимні ігри, розкрити свої карти. Не гребуючи жодними засобами, ці люди намагаються встигнути до ухвалення закону і займаються дуже сумнівними оборудками. Припускаю, що на двогектарних наділах, отриманих без оплати, зароблятимуть гроші, до того ж немалі, — додав сільський голова.

Головному управлінню Держгеокадастру в Закарпатській області було рекомендовано «призупинити дію наказів щодо видачі земель за межами села Стеблівка». Іншим пунктом запропоновано управлінню «дослухатися до рекомендацій Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування від 31.03.2016 року №04-14/16-1634 щодо необхідності погодження видачі наказів на користування землею з органами місцевого самоврядування».

На тому самому виїзному засіданні комісії в. о. начальника Головного управління Держгеокадастру в Закарпатській області Світлана Мельничук запропонувала створити комунальне підприємство, якому передадуть землі «за межами». Підставою для розширення цих меж, мовляв, стане генеральний план. За її словами, слід провести повну інвентаризацію земель, визначити їхні контури та внести в кадастровий облік. Це допоможе вберегти площі від зазіхань.

Але слова Світлани Сергіївни виявилися порожнім звуком. Бо днями в сільраду Стеблівки надійшов лист з управління геокадастру. Прохають погодити відведення 38(!) ділянок за межами населеного пункту. Щоправда жителів Стеблівки у переліку тих прізвищ немає.

Знову з діркою від бублика

Стала відомою й інша важлива обставина. Світлана Мельничук не задовольнила жодної із тридцяти(!) заяв стеблівчан про надання землі в тих самих урочищах. Ці їхні заяви були зареєстровані в управлінні навіть раніше, ніж ті, які надіслали для погодження в сільську раду з геокадастру.

Звідки такі симпатії до людей, про яких у Стеблівці ні сном, ні духом не відають, важко сказати. Але чомусь саме для них готують по два гектари родючої притисянської землиці.

У селі поведінку очільників управління геокадастру охрестили «землецидом». Вважають це зневагою і до простих селян, і до депутатів сільської та обласної рад. Норма про землю «за межами населеного пункту» у зв’язку з розглядом Верховною Радою згаданого законопроекту доживає останні дні, однак спритники хочуть устигнути скористатися нею у шкурних інтересах.

Коли та норма таки відійде в минуле, чи залишиться ще вільної земельки для стеблівчан? Її нині не всі можуть отримати навіть під будівництво. Чи не станеться так, що місцеві сільчани наймитуватимуть на чужій, а не господарюватимуть на власній землі? Тож аби цього не сталося, вони обстоюють своє законне право нею володіти.