Тільки-но знижується температура і випадає сніг, починається  боротьба українців  за виживання  у несприятливих умовах.  І дороги треба почистити  від снігових заносів,  і льоду позбавитися,  і про тепло потурбуватися. «Урядовий кур’єр»  поцікавився, чим зараз  опікуються в регіонах  у першу чергу.

Прибрав зупинку громадського транспорту біля свого будинку — і фото виклав в Інтернеті! Так роблять миколаївці вже протягом кількох днів. Фото з сайту nikolaev-city.net

Миколаїв. Містяни гуртом вийшли на розчищення  зупинок транспорту

Олена ІВАШКО,
«Урядовий кур’єр»

Новорічні та Різдвяні свята миколаївці провели в умовах снігової та льодової блокади. Такої кількості снігу, що випав за день до Нового року, ніхто не пригадує. В результаті паралізовано рух транспорту, кілька днів не вивозили сміття, не розчищали дороги та тротуари, вишикувалися величезні черги містян за хлібом. Люди пішки добиралися до роботи та у справах. На жаль, міська влада не змогла впоратися з наслідками стихії своєчасно та не скористалася короткочасною відлигою, аби швидко розчистити вулиці міста.

Тож лопати в руки довелося взяти небайдужим миколаївцям, які спершу очистили від кучугур зупинки міського транспорту, бо саме вони опинилися в найгіршому стані. Протягом вихідних та святкових днів десятки активістів виходили розчищати заноси. Лопатами та іншим інвентарем їх частково забезпечила місцева влада. До акції, на яку закликали мешканців міста через соціальні мережі, долучилися члени громадських організацій, депутати, журналісти. Городяни очистили від снігу та льоду понад 20 зупинок громадського транспорту, допомагали автомобілістам витягти автівки зі сніжного полону, прибирали замети біля приватних будинків.

Один з організаторів акції Андрій Лохматов зазначив: «Ми вирішили організувати своєрідний флешмоб під назвою «Наша зупинка «до» та «після». Фотографії, на яких зображено зупинки до очищення та після, викладали в соціальних мережах, аби більше людей долучити  до акції. Переконалися, що за дві години десять чоловік можуть очистити мінімум дві зупинки. До нас приєднувалися небайдужі миколаївці. Але, на жаль, під час нашої роботи  не помітили жодних дій з боку комунальних служб».

До речі, активісти, не називаючи себе, повідомляли громадянам через листівки, розклеєні на стовпах: «Зупинку почистила не міська влада, а небайдужі мешканці міста». Одна з активних учасниць флешмобу журналіст Євгенія Бардіна поділилася на сторінці у Фейсбуці: «Продовжуймо в тім самім дусі! Хто ще не брав участь — ласкаво просимо! Будемо координуватися і робити місто кращим і чистішим! Люди поряд зі мною, ви — дивовижні, сильні, яскраві і небайдужі. Виявляється, наша інтернаціональна компанія об’єднала  представників болгарської, польської, російської, єврейської, української, вірменської та інших національностей. У нас були родини — представники різних країн».

Організувалися для спільної справи і активісти Клубу політичної діагностики «СтрекоZа». За їхньої допомоги були очищені від снігу та крижаної кірки козирки під’їздів, прорубані та посипані піском доріжки до вхідних дверей. Вони допомогли і мешканцям приватних будинків, які самостійно не могли прибрати великі снігові замети на власному подвір’ї. Молоді члени клубу вважають, що тільки особистими діями можна допомагати своєму місту і власним прикладом доводити іншим, що все в наших руках. А також змусити комунальні служби працювати.

Харків. Альпіністи оголосили бурулькам бій

Світлана ГАЛАУР, 
«Урядовий кур’єр»

Через нестійку зимову  погоду дахи багатоповерхівок  харків’ян вкрилися бурульками та снігом. Прибирати їх узялися харківські альпіністи. Нині у місті працюють дві автовишки та 36 верхолазів.

Як розповіли в  Департаменті житлового господарства  Харківської міськради,  бурульки та сніг  очищають в усіх районах міста. У грудні — січні від харків’ян  надійшло 810 заявок на зняття бурульок.  На 745 житлових будинках ці  роботи вже виконано. Також у департаменті повідомили, що фахівці КП «Житлокомсервіс» за підсумками попередніх зимових періодів  провели аналіз і визначили 1035 потенційно небезпечних житлових будинків, де можливе утворення великих крижаних наростів. Для забезпечення безпеки пішоходів огороджують небезпечні ділянки і розвішують   на фасадах і  під’їздах  попереджувальні написи та оголошення. Крім цього, міська  влада закликає  харків’ян бути обережними  та уважними на вулицях і просить  не заходити за огороджувальні стрічки, якщо на будівлях ідуть роботи.

Суми. При лікарнях створили пункти обігріву

Олександр ВЕРТІЛЬ,
«Урядовий кур’єр»

У  Сумах при медично-лікувальних закладах розпочали роботу 15 стаціонарних пунктів обігріву, в яких працюють медпрацівники. Вони готові надати першу необхідну допомогу при переохолодженні чи обмороженні.

Такі пункти розгорнуті в різних куточках міста, зокрема при клінічних лікарнях №№1, 4 та 5, міській поліклініці №3, дитячій клінічній лікарні імені Святої Зінаїди та інших. Тут можна не тільки перебути мороз чи хуртовину, а й зігрітися чаєм із печивом, проконсультуватися з кваліфікованими медиками стосовно убезпечення від можливих неприємностей. 

Як повідомили у прес-службі Сумської міської ради, представники соціальних установ та закладів спільно з медиками та правоохоронцями цілодобово патрулюватимуть міські вулиці, аби уникнути нещасних випадків. Зокрема при отриманні інформації виїжджатимуть за викликами і за потреби доправлятимуть тих, хто потребує невідкладної допомоги, до найближчих пунктів обігріву чи лікарень.

До роботи готові долучитися спеціалісти обласної організації Товариства Червоного Хреста. За словами його керівника Ігоря Шаповала, на час сильних холодів 15 патронажних сестер опікуватимуться самотніми сумчанами. Вони забезпечуватимуть літніх людей продуктами, контролюватимуть температуру в приміщеннях, у разі потреби надаватимуть кваліфіковану медичну допомогу тощо.