РЕВІЗІЯ

Під час розширеного засідання колегії ГоловКРУ голова Державної фінансової інспекції України Петро Андреєв заявив, що його відомство, виконуючи настанови Президента та Прем'єр-міністра про необхідність жорсткого контролю за використанням державних ресурсів, значно активізувало свою діяльність.

Торік ревізори працювали в поті чола. З перевірених понад 14,3 тис. підприємств, установ і організацій порушення виявили на 13,5 тис., що становить 94 % перевірених об'єктів. Сума зловживань - понад 93,3 млрд грн, з яких втрати фінансових і матеріальних ресурсів становлять понад 35,1 млрд. До правоохоронних органів передано більш як 6,2 тис. ревізійних матеріалів, за якими вже порушено 1433 кримінальні справи. Складено 147 протоколів про притягнення порушників до відповідальності за корупційні діяння.

Однак попри це, якість контрольно-ревізійної роботи в окремих регіонах та підрозділах не на належному рівні, наголосив керівник відомства. Він звернув увагу на помилки під час планування контрольних заходів та їх низьку результативність і закликав підлеглих докласти якомога більше зусиль, аби зміцнити фінансово-бюджетну дисципліну та забезпечити ефективне використання державних ресурсів.

Особливо ретельно на колегії проаналізували ревізії, під час яких ГоловКРУ перевіряло бюджети десяти областей (Вінницької, Волинської, Кіровоградської, Львівської, Луганської, Тернопільської, Хмельницької, Чернігівської, Івано-Франківської, Чернівецької) та АР Крим. Територіальні підрозділи служби провели 83 ревізії бюджетів районів і міст обласного значення та 1996 сільських, селищних та міських бюджетів, охопивши ресурси на суму понад 50 млрд грн. Порушень виявили на понад 2,421 млрд грн.

За словами директора департаменту інспектування органів державної влади ГоловКРУ Ігоря Ніколи, порушення, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів, перевищили 900 млн грн (37,2% загальної суми виявлених зловживань), а ті, що не призвели до втрат, сягають 1,5 млрд грн.

Бюджети нижчих рівнів не вдалося охопити всеосяжно. Територіальні органи ДКРС із наявних 658 районних бюджетів та бюджетів міст обласного значення перевірили лише 14,9%. Це досить низький показник. За такої роботи, аби проревізувати всі місцеві бюджети, знадобилося б сім років. Щоправда, такі низькі показники не скрізь. Скажімо, територіальні КРУ в Донецькій області перевірили 29,7% бюджетів (із 37 - 11), у Закарпатській та Тернопільській -по 27,8% (із 18 бюджетів - по 5), у Полтавській і Рівненській - по 20%, в АР Крим - 24%.

Ревізори з'ясували, що місцеві бюджети недоотримали 160,7 млн грн. Передусім це сталося через неефективне використання земельних ділянок та майна, на які не укладали договорів оренди або занижували оплату. Щодо незаконних витрат фінансових і матеріальних ресурсів, то вони становлять 85,9 млн грн. Найбільшу частку в них мають порушення законодавства щодо розподілу та використання міжбюджетних трансфертів, інші операції з розрахунків між бюджетами, а також операції з матеріальними активами, проведені з порушенням законодавства.

За результатами перевірок ініційовано 515 фінансових санкцій, з яких застосовано 490. На розгляд правоохоронним органам передано 217 матеріалів ревізій на суму 384,1 млн грн, порушено 27 кримінальних справ. За допущені порушенння 1408 осіб притягнено до адміністративної відповідальності, 4 - звільнено із займаних посад. До суду передано матеріалів на 88,1 млн грн.