ФАКТ 

Вітчизняні та європейські медики не мають наукових доказів шкідливості  для організму переходу на літній і зимовий час 

Отже, з минулої неділі українці знову почали жити за літнім часом, перевівши стрілки годинників на одну годину вперед. Досі немає остаточного рішення — чи будемо ми й далі це робити. Урядовці обіцяють, що держава таки відмовиться від переходів на літній та зимовий час. Кабінет Міністрів  пропонує скасувати переведення стрілок годинника і встановити в Україні з 1 листопада 2012 року дію другого часового поясу. Відповідний законопроект зареєстрували у Верховній Раді ще 27 лютого. «У зв’язку з проведенням в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року запропоновано перевести годинникову стрілку навесні на літній час, а восени скасувати дію літнього часу і вже не переводити годинники», — йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Нагадаємо, що ще восени минулого року Верховна Рада намагалася закріпити на території України «літній» час як постійний, але проти цієї ініціативи повстали науковці і лікарі. Адже такий час не для кожної пори року і не для кожного регіону України, розташованої в трьох часових поясах, є комфортним. Як, до речі, й зимовий.

Метеорологи підтримують встановлення в Україні другого часового поясу, проте астрономи в цьому випадку заявляють про необхідність введення регіональних графіків роботи для людей.

 

 

А спати все одно хочеться!. Фото Володимира ЗАЇКИ

— Цього року, зважаючи на обставини, — непідготовленість певних рішень, Євро-2012, — ми переходимо на літній час. А далі Україна житиме за часом другого часового поясу, оскільки 95% її території перебуває саме в ньому. Лише невелика територія Закарпаття міститься в першому, а луганська територія — в третьому часовому поясі, — розповідає  голова Державної комісії єдиного часу та еталонних частот, директор Головної астрономічної обсерваторії НАН України, академік Ярослав Яцків. — Утім, якщо ми перейдемо на другий часовий пояс, але не введемо регіональних графіків, у жителів деяких областей можуть виникати певні проблеми. Наприклад, сонце в Луганську буде сходити о 3 годині 20 хвилин (в день літнього сонцестояння), отже людина  під впливом природних чинників прокидатиметься в цей час.

Чи має переведення годинників негативні наслідки для організму людини? Думки фахівців з цього приводу дещо розрізняються.

— Перехід на літній і зимовий час впливає на організм людини, але цей вплив не є критичним і залежить від стану здоров’я кожного, — вважає член-кореспондент Національної академії медичних наук Володимир Міхньов. — Перехід на інший час є стресом, а стрес — це активація нервової системи, яка посилює роботу серця, воно починає працювати більш напружено, тиск може при цьому підвищуватися, можуть бути також інші симптоми. Найсильніше зміна часу відчувається в перші дні після переведення стрілок годинника в той чи той бік.  Але здебільшого люди за тиждень-два пристосовуються до нового часу.

За словами науковця,  глобальних спостережень не було проведено. Вважалося, що не треба витрачати багато грошей на такі дослідження, тому що якогось катастрофічного впливу на організм людини ніхто не спостерігав. Тож загальних порад щодо підготовки до очікуваного переходу на літній час дати не можна.  Однак якщо налаштуватися, що перехід на літній чи зимовий час не шкодить організму, то він, поза сумнівом, відбуватиметься малопомітно, — зазначив науковець.

Європейські медики не мають наукових доказів шкідливості для організму переходу на літній та зимовий час, а отже, вважають, що зміна часу не впливає на здоров’я.

— Як медик я хочу пояснити, що визнані ризики для серцево-судинних захворювань — це нестача руху, брак фізкультури. Щодо цього є обгрунтовані наукові праці в журналах, які доводять, що завдяки фізкультурі можна знизити ризик інфаркту чи інсульту на 40% без жодного лікування. Другий визнаний ризик для здоров’я — це культура харчування. Часу як ризику захворювань не існує, — вважає керівник судинної лабораторії кафедри судинної хірургії Віденського університету, відомий хірург-трансплантолог, доктор медицини  Ігор Гук.

Коментуючи точку зору деяких вітчизняних медиків, що зміна біоритмів організму внаслідок переведення стрілок годинника назад або вперед є стресом для організму, який впливає на нервову та ендокринну систему людей, він зазначив, що це твердження потребує наукового обгрунтування.

— Я не читав жодної праці в англомовних журналах українських медиків, які науково підтверджують це. Якщо вони готові в міжнародних журналах, що визнані науковою спільнотою, друкувати і обгрунтовувати свою точку зору, тоді ми готові до дискусії. Але на сьогодні таких публікацій немає, — наголосив учений.

За словами хірурга, в медицині існує поняття «оксидативний стрес», що виникає внаслідок накопичення в організмі так званих вільних радикалів кисню. Однак їх накопичення відбувається не за той час, на який переведено стрілки годинника. В Європі час не визнаний як ризик для захворювання.