Нині аграрні новини мають присмак війни. Нещодавно в Ясинуватському районі Донецької області тракторист на полі через вибух фугасу зазнав травми. І такі випадки непоодинокі. «Аграрії Донбасу сіяли в умовах війни і терористичної загрози — вони мирні учасники АТО»,— вважає міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко. Крім бойових випробувань, селянам довелося тримати і ціновий удар: посівна відбувалася на тлі майже триразового зростання вартості компонентів (насіння, мінеральні добрива, паливо тощо). Та природа змилувалася над українцями. Майже на всій території країни наявне оптимальне зволоження ∂рунтів. За оцінкою фахівців, це найкращий рівень вологості за останні п’ять років.

Гарантія продбезпеки

«На сьогодні посівну компанію завершено (99—100%) у 14 областях України, в 10 областях — понад 96%. Посівна площа сільськогосподарських культур в усіх категоріях господарств під урожай 2015 року очікується в межах 26,5 мільйона га (на рівні минулого року)»,— повідомив міністр під час прес-конференції «Підсумки проведення комплексу весняно-польових робіт у 2015 року». За його прогнозом, жнива цього року почнуться без запізнення. Можлива різниця з минулим — 3-4 дні (перші регіони починали збирати врожай на початку липня).

На думку міністра, успішна посівна кампанія — це наша інвестиція у гарантії продовольчої безпеки країни, зміцнення її експортних позицій.

Цього року будемо із хлібом та цукром. За прогнозованої врожайності цукрового буряку 450 ц/га (торік фактична — 476 ц/га) очікуємо отримати майже 10,7 мільйона тонн цукросировини. З неї буде вироблено 1,4—1,5 мільйона тонн цукру. З урахуванням перехідних залишків на кінець маркетингового року (560 тисяч тонн) внутрішні потреби держави (1,7 мільйона тонн) буде повністю забезпечено.

А ось із гречкою можуть бути проблеми. Через її примхливий характер аграрії не хочуть з нею мати справу. Адже більше ризику втрат на цій культурі, ніж заробітку. Тож прогнозовані посіви гречки скорочено до 127 тисяч га, тоді як для забезпечення раціональних норм споживання в Україні необхідно вирощувати не менш як 180 тисяч тонн. Для отримання такого валу за врожайності 12,2 ц/га слід посіяти приблизно 150 тисяч га.

На зерновій ниві також передбачаються зрушення. За словами Олексія Павленка, Аграрний фонд спільно із Міністерством фінансів розглядає можливість залучення 2,2 мільярда гривень на форвардні закупівлі зерна в 2015 році. Є навіть ідеї випустити бонди.

Сектор в окупації й поза нею

«За неофіційною інформацією, на окупованих територіях Донецької та Луганської областей засіяно 50% прогнозованих площ ярих культур. Цього року агросектор на окупованих територіях майже повністю втрачено», — уточнив Олексій Павленко. Посівні площі на не підконтрольних Україні територіях становлять 683 тисячі га, або 2,6% загальних площ в Україні, що «не є критичним в межах загального зернового балансу країни».

На контрольованих Україною території Донецької області посівну завершено на 99% (869 тисяч га), Луганської — на 95% (790 тисяч га).

Міністр повідомив, що в попередні роки у Криму посівні площі становили 750 тисяч га, зокрема 135 тисяч га — на зрошенні. Цього року у зв’язку з проблемами з подачею води площа зрошуваних земель скоротилася майже в 10 разів. Особливо гостро це відобразилося на вирощуванні рису.

За оцінкою Мінагропроду, загальна потреба в коштах сільськогосподарських підприємств на проведення комплексу весняно-польових робіт цього року становить 66,6 мільярда гривень проти 41,6 мільярда гривень торік. Витрати сільськогосподарських підприємств покриваються за рахунок власних коштів та запозичених (відповідно 54,6 мільярда і 12 мільярдів).

ДОВІДКА «УК»

За інформацією Мінагропроду, зерновий клин в усіх категоріях господарств становитиме 14,8 мільйона га (на рівні 2014 року). З них озимих зернових — 7,9 мільйона га. Ярих зернових і зернобобових — 6,9 мільйона га. Ці культури за прогнозом 6,9 мільйона га посіяно на площі 6,8 мільйона га (2014 року — 7,6 мільйона га). Зокрема кукурудза на зерно — на 4,2 мільйона га, або 97% (у 2014 році — 4,7 мільйона га). Соняшник посіяно на площі 4,6 мільйона га (торік — 4,4 мільйона га), сої — 1,9 мільйона га (2014-го — 1,6 мільйона га).