Синоптики обіцяють ще трохи спекотних днів — до кінця тижня. Шкода, що це тепло не можна якось законсервувати і зберегти. Адже зимою воно ой як виручило б! Особливо в таких непростих «газових» умовах, в яких нині Україна опинилася перед початком майбутнього опалювального сезону. Однак заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Григорій Семчук переконаний, що труднощі подолати вдасться, якщо до заощадження енергоресурсів долучаться всі в Україні. Цією впевненістю він поділився з журналістами у вівторок під час брифінгу перед початком прямої телефонної лінії Кабінету Міністрів.

Григорій Семчук зауважив, що на урядовому рівні вживаються заходи для накопичення необхідних обсягів газу. За рахунок реверсних надходжень та газу власного видобування нині в газосховищах України вже закачано понад 15 мільярдів блакитного палива.

Успішним проходженням опалювального сезону опікується антикризовий енергетичний штаб, який очолює віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Володимир Гройсман. Такі ж штаби діють і в регіонах. Кожного першого і третього вівторка відбуваються селекторні наради, під час яких представники областей доповідають про стан підготовки до зими. Створена й експертна група, яка надає рекомендації щодо ефективного проходження опалювального періоду.

Григорій Семчук нагадав, що уряд прийняв рішення скоротити споживання газу в галузі ЖКГ на 30%, а це — загалом понад три мільярди кубометрів блакитного палива. Завдання непросте, однак нині розроблено низку заходів по кожній області, які уможливлять його виконання.

Перша група заходів, які до того ж не потребують значних коштів, — організаційні. Це, зокрема, утеплення житла та будівель бюджетної сфери, інвентари?зація приміщень, аби не опалювати ті з них, які взимку не використовуються, роз’яснювальна робота щодо енергозбереження серед населення тощо. «Практика показує і наука підтверджує, що тільки за рахунок організаційних заходів загалом по країні можна зекономити від 2 до 4% газу. Найголовніше завдання — забезпечення комфорту і затишку в домівках людей», — зазначив Григорій Семчук.

Друга група заходів — технічна. Це переоснащення котелень, заміна котлів, які мають коефіцієнт корисної дії менше як 60%, на ефективніші, ізоляція тепломереж та ремонт аварійних ділянок тощо. Все це дасть змогу заощадити ще 7—10% газу.

Ще один напрям роботи — перехід на котли, що працюють на вугіллі, пелетах, електроенергії та інших енергоресурсах, які доступні для того чи іншого регіону і дешевші. Вони дозволять заощадити ще майже один мільярд кубометрів газу. Григорій Семчук поінформував, що нині уряд готує низку рішень щодо пільг для споживачів, які замінять опалювальні прилади з газових на альтернативні. За його словами, це було б особливо актуально для невеликих населених пунктів. Разом з тим Григорій Семчук застеріг, що всі процеси мають бути контрольовані. Наприклад, нині, особливо в Києві, люди активно стали встановлювати електробойлери, купувати електрообігрівачі. Однак встановлювати ці прилади потрібно після узгодження з енергетиками, аби взимку збільшення споживання електроенергії не призвело до перенапруги в мережах. І енергетики готові надавати відповідні консультації, також можна їх отримати і в Мінрегіоні.

У нинішніх умовах підготовка до зимового сезону вимагає ретельнішого, ніж у попередні роки, підходу. Однак упевненості в тому, що справа не безнадійна, додає те, що бізнесмени навіть нині прораховують свою вигоду і готові прийти в галузь ЖК з інвестиціями. Григорій Семчук розповів, що вже є кілька організацій, які готові вкладати кошти в теплоенергетику, однак зауважив, що при цьому вони мають продавати тепло за тарифами не вищими, ніж уже затверджені.