Кабмін підтримав ініціативу Мін’юсту щодо реформування вітчизняної сфери нотаріату. Про це повідомив міністр юстиції Павло Петренко на брифінгу, який відбувся в Кабінеті Міністрів у вівторок. Загальновідомо, що професія нотаріуса в Україні престижна, проте скласти кваліфікаційний іспит украй непросто та, власне, й не дешево. Відомі факти, коли за складання іспитів вимагали від 20 у депресивних районах до 100 тисяч доларів у Києві. Так відбувалося тому, що раніше питаннями допуску до цієї професії опікувалось Міністерство юстиції спільно з Вищою кваліфікаційною комісією нотаріату. І чи не кожен з цих чиновників хотів трохи на цьому заробити. Щоб знешкодити корупційну складову, в Мін’юсті разом з громадськістю створили експертну раду із представників цієї професії. 

 — Фахівці, які увійшли до експертної ради, виявили системні проблеми, які дуже багато років існували у цій сфері, — зауважує Павло Петренко. — Основна проблема полягала в тому, що до Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату, яка є тим органом, що допускає і проводить іспит для майбутніх фахівців, входили чотири представники Мін’юсту і сім приватних нотаріусів, яких одноособово обирав міністр юстиції. Нині уряд прийняв рішення, що до складу комісії увійдуть представники нотаріальної спільноти, яких делегують нотаріальні палати. Вони шляхом відкритого голосування визначатимуть сімох членів комісії. Сподіваємось, Нотаріальна палата як самоврядний орган розробить прозорий механізм обрання найкращих представників цієї професії до Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату. Крім того, уряд визначив, що не можуть бути членами цієї комісії особи, які раніше входили до її складу.

Ще одна новація у цій сфері — запровадження електронної системи іспитів для отримання нотаріального свідоцтва.

 — Важливим позитивним кроком є те, що уряд підтримав ініціативу щодо повної зміни концепції складання іспитів майбутнім нотаріусом, — впевнений міністр. — Так само прийнято протокольне доручення щодо підтримки Мін’юсту в запровадженні системи анонімного електронного тестування осіб, які виявили бажання стати нотаріусами. На це рішення очікували представники нотаріальної спільноти. Протягом року не відбувались іспити нотаріусів, і вже зараз є приблизно 300 претендентів на посади. Тож найближчим часом буде проведено публічний іспит через систему електронного анонімного тестування, за аналогією з зовнішнім незалежним оцінюванням.

Також міністр повідомив, що реалізація арештованого та конфіскованого майна шляхом електронних торгів пошириться ще на 6 областей. З 1 травня цього року цей експеримент діяв лише у Вінницькій, Дніпропетровській та Львівській областях і м. Києві. За ініціативою Мін’юсту з 1 липня приєднаються ще шість областей: Івано-Франківська, Запорізька, Одеська, Київська, Харківська, Чернігівська.

На думку посадовця, це найефективніший спосіб боротьби з тією корупцією, яка мала місце в реалізації конфіскату. Нині вже 150 тисяч людей зайшли на сайт http:torgi.minjust. gov.ua і поцікавились виставленими там лотами. Багато хто з відвідувачів ресурсу зареєструвався як учасник, щоб узяти участь у торгах.

 — Вважаю, що повернення до старих процедур неприпустиме, — наголосив посадовець.