Мінський меморандум — єдиний документ, який може сприяти початку деескалації конфлікту на Донбасі. Таке переконання висловив після зустрічі з віце-прем’єр-міністром — міністром закордонних справ Королівства Бельгія Дідьє Рейндерсом Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. У заяві для преси глава уряду чітко означив позицію Української держави: «Підписали — виконуйте!» Так само лаконічно він окреслив і два чи не найважливіші для нашої країни виклики: безпековий та економічний.

У цьому контексті він наголосив, що проти Росії слід запровадити нові санкції, якщо ця країна й надалі вестиме агресивну політику проти України і цілого світу. «Вона повинна далі платити ціну. Зокрема через нові санкції, через єдність країн-членів ЄС, України та США», — додав Прем’єр.

Він резюмував, що гуманітарна катастрофа через дії російських терористів насувається на всю Україну, а не лише на її східну частину. Арсеній Яценюк вкотре повторив, що вітчизняна сторона не може доставити східнякам пенсії й заробітні плати, адже в Донецьку та Луганську бандити грабують інкасаторські машини і відбирають кошти у тамтешніх жителів. «Ми зробили все для того, щоб там не було гуманітарної катастрофи. Однак саме через російських терористів ця катастрофа рухається в цілому на Україну», — сказав Арсеній Яценюк.

Однак Україна очікує на початок роботи місії свого ключового кредитора — Міжнародного валютного фонду, представники якої працюватимуть у нас з 9 по 18 грудня. Прем’єр запевнив бельгійську сторону, що наша країна готова рухатися шляхом економічних реформ і надалі, говорив про необхідність продовжити програму кредитування економіки та висловив готовність виконувати всі необхідні умови. «Просто так ніхто грошей не даватиме. Ми вже одержали два транші допомоги лише тому, що виконали необхідні реформи», — додав глава уряду.

Верховну Раду він закликав ухвалити пакет економічних законів, тобто «дати змогу країні вижити у 2015 році» та вкотре нагадав, що, з одного боку, ця законодавча база передбачає спрощення і зменшення оподаткування, а з іншого — істотно зменшує видатки державного бюджету і переглядає та оптимізує низку соціальних програм.

Про те, що Європейський Союз висловлює високий ступінь довіри українському парламенту та уряду, але очікує від України імплементації планів реформ, зафіксованих зокрема в домовленостях України з Радою Європи, сказав високий гість. «Ми хочемо, аби в Україні відбувався еволюційний процес реформування — нагальне питання бюджетної та конституційної реформи. Ми сприятимемо цьому процесу за допомогою Ради Європи та в рамках трирічного Плану дій, який дасть змогу реалізувати цей процес», — пояснив Дідьє Рейндерс.

За його словами, ЄС розуміє складність ситуації в Україні й готовий підтримати країну в безпековому плані. Зокрема Бельгія обіцяє допомогти вести боротьбу, передовсім щоб реалізувати мирний план припинення вогню. «Єдиний спосіб це зробити — повернутися до положень Мінської угоди і забезпечити гідний моніторинг ситуації, зокрема за допомогою ОБСЄ», — резюмував він.

До речі, Бельгія ініціюватиме спільне засідання на рівні Євросоюзу і Ради Європи для обговорення актуальних питань, зокрема ситуації в Україні. А ситуація в Україні та зобов’язання Росії перед Радою Європи стануть одним із пріоритетів головування королівства в цій організації (з 13 листопада 2014-го по травень 2015 року).