Глави держав та урядів країн Європейського Союзу під час екстреного засідання Ради ЄС ухвалили історичне рішення для України: вже найближчим часом має відбутися підписання політичної частини Угоди про асоціацію. Про це заявив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк під час прес-конференції за підсумками свого візиту до Брюсселя. За його словами, нині проходять виключно технічні консультації про дату підписання Угоди. Однак, посилаючись на слова канцлера Німеччини Ангели Меркель, глава уряду заявив, що це може відбутися за кілька тижнів.     

Крім того, ЄС погодив рішення підтримати подальші дії, спрямовані на скасування віз для українців. Арсеній Яценюк зазначив, що членам уряду буде доручено негайно продовжити виконання плану дій щодо безвізового режиму. Після завершення цієї роботи всі візові бар’єри для українських громадян у Європі буде знято.

Говорячи про економічну складову інтеграції, Прем’єр-міністр зауважив, що поки що про впровадження норм зони вільної торгівлі з ЄС не йдеться. Втім, наші європейські партнери ухвалили рішення про одностороннє виконання економічної частини Угоди про асоціацію. «Це означає, що країни ЄС відкривають європейський ринок для українських товарів і товаровиробників. За нашими експортними оцінками, вже у перший рік чинності цього рішення українська економіка додатково отримає кошти обсягом принаймні 400 мільйонів доларів США. Прогнозується зростання експорту зернових, сільськогосподарської та кондитерської продукції», — сказав глава уряду. При цьому він додав, що стосовно відкриття українського ринку для європейських товарів тривають додаткові консультації. Їх спрямовано на усунення можливих ризиків для української економіки, зокрема в розрізі можливого погіршення коопераційної співпраці й торговельних відносин із Росією. «Жодних підстав для запровадження Росією торговельних бар’єрів для українських товарів не було, немає, і не повинно бути», — впевнено заявив Арсеній Яценюк.

Також Європейський Союз одностайно схвалив пакет фінансово-економічної допомоги Україні, загальна сума якого становить 15 мільярдів доларів. У найкоротший термін наша держава має отримати 2 мільярди доларів, які буде спрямовано на реформи і стабілізацію економічної ситуації. Прем’єр додав, що ці кошти Україна отримає на фактично грантовій, безповоротній основі.  Окремий пункт пакета допомоги — значні інвестиції в українську економіку. Так, Європейський інвестиційний банк і Європейський банк реконструкції та розвитку пропонує Україні загальний обсяг інвестицій на 8 мільярдів доларів. «Це ті кошти, які ми зможемо спрямувати на створення нових підприємств, нових робочих місць, на модернізацію економіки й підвищення її конкурентоспроможності», —- сказав глава уряду.

Глави держав та урядів ЄС не оминули й питання військової агресії на території Криму та останніх рішень так званих органів автономії. «У рішенні Ради Європейського Союзу чітко зазначено, що так звані органи Автономної Республіки Крим ухвалили незаконне й неконституційне рішення про проведення референдуму. Тому я одразу хочу застерегти сепаратистів та інших зрадників Української держави: будь-яке прийняте вами рішення є завідомо незаконними, неконституційним, і ніхто в цивілізованому світі не визнає результатів так званого референдуму. ЄС дуже чітко стоїть на позиціях територіальної цілісності, недоторканності, суверенності й незалежності Української держави», — заявив Прем’єр-міністр, наголосивши, що такої єдності у питанні підтримки України від ЄС він не пам’ятає за всю історію наших двосторонніх відносин.

Водночас Арсеній Яценюк наголосив, що уряд України чітко задекларував свою готовність вести переговори з урядом Росії: «Але для цього наші російські сусіди, які все-таки мають стати російськими партнерами, повинні вивести війська, виконувати свої двосторонні та багатосторонні зобов'язання, перестати підтримувати сепаратистів і терористів, які перебувають на території Криму, і всьому світу заявити, що Україна та Росія почали будувати новий тип відносин. Уряд України чітко декларує: ми готові відбудовувати відносини з Російською Федерацією. При цьому ми ніколи не будемо ні підлеглими Росії, ні філією Росії на території України. Це російське керівництво повинно зрозуміти», — підкреслив глава уряду.