«Не пропонуйте мені таблетки, які виробляє окупант!» — категорично заявила аптекарю літня жіночка, яка стояла в черзі переді мною. Препарати виробництва РФ, так само, як і фармкомпанії, що належать російським власникам, нікуди не поділися з українського ринку. Проте ситуація може змінитися, якщо Росія запровадить торговельні обмеження щодо України. «Арсеній Яценюк заявив, що як тільки Росія запровадить торговельні обмеження до України, ми невідкладно запровадимо дзеркальні заходи. Нині саме час обговорити це і почути думку фахівців. Жодні зміни не повинні стати болісними для українців та національного ринку», — сказала заступник міністра охорони здоров’я Наталя Лісневська під час круглого столу на тему «Санкції проти Російської Федерації: виклики чи перспективи для українського фармацевтичного ринку?» 

Важливо знати відповідь принаймні на два запитання: яку частину ринку займають російські препарати та чи є вони життєво необхідними для українців. «В Україні зареєстровано 305 таких лікарських засобів. Більшість з них мають аналоги. Згідно з нашим аналізом, лише 32 міжнародні непатентовані назви не мають замінників. Стосовно цих препаратів наші фахівці мають сказати, наскільки критично їх відсутність вплине на пацієнтів», — сказала генеральний директор державного експертного центру МОЗ Олена Нагорна. За її словами, ці препарати займають близько 2,5% українського ринку, а найбільша їхня кількість припадає на протипухлинні засоби та імуномодулятори.

Заходи потрібно запровадити, й вони не лише не зашкодять, а й у низці ситуацій будуть корисними, вважає головний інфекціоніст МОЗ Ольга Голубовська. Серед російських ліків багато таких, котрі не мають серйозної доказової бази, не впливають на перебіг інфекційної хвороби, але дуже широко представлені на ринку та активно призначаються пацієнтам, каже вона. «Передовсім йдеться про різноманітні імуномодулятори. Сама  вартість цих препаратів неадекватна та не порівнянна з клінічним ефектом. Щодо більшості антибактеріальних засобів, то всі наші фармакологічні заводи випускають аналоги», — переконує Ольга Голубовська.

Більше запитань виникає, якщо говорити про вакцини російського виробництва. «Чи відчує Росія збиток, втративши український ринок? Не відчує, бо вакцини виробництва РФ коштують дешево, і ми для них як ринок не дуже цікаві. У них є свої 150 мільйонів населення. Ми ж уже відчуваємо його, і коли відновимо цей дефіцит, важко сказати», — вважає головний дитячий імунолог м. Києва Федір Лапій. Зокрема через війну нині стала нагальною проблема правця, екстрену профілактику якого треба проводити. Але вакцини не виготовляються сьогодні на завтра: «Не можна завтра оголосити тендер, післязавтра їх придбати. Для цього потрібен час — не менш ніж півроку, і це треба враховувати», — каже він. 

Питання з російськими ліками, якщо рішення щодо санкцій ухвалять, розв’яжеться безболісно, вважає начальник інформаційного управління Державної служби з лікарських засобів Микола Холоденко. «Нагадаю досвід, який Україна здобула півтора року тому. Йдеться про запровадження обов’язкової законодавчої норми щодо завезення в Україну лише тих ліків, які вироблені в умовах належної виробничої практики (GMP). Тоді були ризики і багато лікарських засобів пішло з ринку. Але він насправді цього не відчув». Більшість асортименту ліків, котрі завозяться з Росії, виробляється також іншими компаніями, як українськими, так і іноземними, наголосив посадовець.