В останній робочий день минулого тижня ужгородським школярам повідомили, що їхні канікули… відміняються. Це викликало в учнівському середовищі обласного центру справжній вибух. 27 жовтня майже тисяча школярів прийшли до міськради, щоб… захистити канікули.

На плакатах написи: «Поверніть нам канікули», «Поверніть відпочинок». Разом з учнями середніх і старших класів прийшли батьки молодших школярів. Багато з них заявляли, що планували під час канікул відпочити разом із дітьми, а ще провести медичне обстеження своїх чад.

У понеділок ужгородські площі страждали… канікулами. Фото Укрiнформу

Мітингувальники вимагали пояснень від міського голови Віктора Погорєлова. Замість нього вийшов його заступник Юрій Бєляков, котрий, втім, нічого конкретного дітям не пообіцяв. Закидавши під’їзд ради яйцями, рулонами туалетного паперу та шматками яблук, вони рушили до будинку обласних ради і держадміністрації.

Директор департаменту освіти і науки, молоді та спорту Маріанна Кляп вийшла до учнів і пояснила позицію обласного керівництва: якщо позайматися додатково тепер, можна буде відмовитися від тижня занять у зимові морози. А нині, мовляв, погода небувало тепла, сприятлива. Водночас Маріанна Кляп пообіцяла розібратися, чому розпорядження керівництва області довели до шкільних колективів надто пізно.

— Розпорядження, видане головою облдержадміністрації, — рекомендаційне, — сказав заступник голови облдержадміністрації Іван Качур. — Тому органи влади на місцях самостійно приймали рішення про відміну (перенесення) канікул. В Ужгороді вирішено перенести їх на зимовий період. Це передусім зумовлено економією на опаленні в освітніх закладах… Водночас Іван Качур зауважив: тиждень занять восени подарував би учням додаткові вакації в післяріздвяні дні.

Пізніше міський голова Віктор Погорєлов усе-таки зустрівся з батьками учнів. Багато школярів не приховували: вони дізналися про організацію мітингу із соцмережі. Саме невидима «диригентська» рука й вивела незгодних на площі перед головними адмінбудівлями міста й області. Активісти політичних сил вміло скористалися активністю дітей для своїх інтересів. Зокрема на мітингу були представники «Свободи» та громадські активісти, налаштовані проти голови міста.

— Долю наших канікул вирішуватимуть цієї середи на виконкомі, на засідання якого впустять наших батьків. Вони й простежать за всім, що відбувається, — наголошують на своєму сайті учні — організатори мітингу. Водночас на акцію, яку планували в середу і на якій наполягають окремі громадські активісти, вони закликають не йти.

Тим часом заняття у вівторок розпочалися, а на середу — заплановані. Оскільки в п’ятницю, 1 листопада, для держустанов краю оголошено офіційний вихідний — День пам’яті, — часу для відпочинку на осінніх канікулах уже не залишається. Хіба що в один день — четвер.