Фахівці Запорізького домобудівного комбінату розробили універсальний мобільний залізобетонний модуль-дот для захисту українських бійців. Винахід випробували на полігоні «Близнюки» поблизу Запоріжжя.

За словами розробників, таку споруду монтують і розбирають за 2,5 години. Товщина однієї стіни 350 мм, її вага — близько 10 тонн з урахуванням складної системи потрійного армування. Загальна маса споруди становить близько 50 тонн. Розмір цього блокпоста-доту 4 на 3 метри, що дає змогу розмістити в ньому приблизно 12 бійців.

Випробувати на міцність захисну споруду довірили військовим фахівцям 55-ї артбригади, що дислокується у Запоріжжі в «Уральських казармах». З відстані 150 метрів по ній нещадно «лупили» із автомата Калашникова патронами калібру 5,45 мм, кулемета Калашникова 7,62 мм, зенітної установки 14,5 мм, гранатомета АГС-17 «Полум’я» і ручного гранатомета. Пересувний залізобетонний блокпост-дот успішно витримав вогневий натиск стрілецької зброї, проте його пробив кумулятивний боєзаряд із протитанкового гранатомета.

— Маємо переконливі наочні докази того, що стрілецьке озброєння ця конструкція витримує. І я вже бачу по самій конструкції — вона витримає й осколковий заряд, — дав оцінку захисній споруді командир 55-ї артилерійської бригади полковник Сергій Брусов. — Утім, від кумулятивних зарядів, які завдяки величезному тиску і високій температурі пропалюють броню, конструкція не убезпечить. Тож потрібно вдосконалити цю розробку.

Дот-блокпост пройшов випробування на міцність. Фото з сайту mignews.com.ua

Військовик наголосив, що такі залізобетонні конструкції надійніше захищатимуть українських бійців, ніж мішки з піском, якими в зоні АТО укріплюють блокпости. А щодо вдосконалення захисних якостей споруди, то Сергій Брусов запропонував встановити захисні сітки під певним кутом нахилу, щоб снаряд, влучаючи у них, рикошетив у безпечному напрямку.

— Такий захисний дот дуже потрібен у першу чергу тим, хто перебуває в зоні проведення АТО, а також на блокпостах Запорізької області для охорони регіону, — резюмував полковник Брусов.

Ідея створення пересувного залізобетонного блокпоста виникла, коли представники Запорізького домобудівного комбінату з гуманітарною допомогою відвідали військових у Донецькій області і на власні очі побачили недосконалість стаціонарних захисних засобів, за якими ховаються українські бійці. «Уже за два тижні свою ідею ми втілили в життя, — підтвердив власник Запорізького домобудівного комбінату Петро Сабашук. — Вартість одного такого блокпоста (залежно від його розмірів) становить від 50 до 100 тисяч гривень. Потужності нашого підприємства дають змогу виготовляти чотири таких блокпости на добу».