НАДЗВИЧАЙНА ПОДІЯ. Те, що у центрі Одеси впав черговий старий будинок, у більшості викликало тривогу і співчуття, але не подив. «Це мало трапитися, тому що це триває ще з 2004 року», — каже одеситка Ірина, котра відучора стала безхатченком. Її квартира була розташована у будинку в провулку Куйбишева, 7/9, що до 15.30 23 травня стояв у центральній частині міста, неподалік найбільшого й найстарішого міського ринку «Привоз». Наступного дня його рештки вже вигрібала спецтехніка.

Витоки цього лиха постраждала вбачає у діях тутешніх забудовників, котрі хазяйнують на значній частині «Привозу» та його околиць вже майже десять років. Йдеться про ЗАТ ФК «Чорноморець. Люди скаржаться: бізнесмени тільки дурять людей обіцянками квартир у нових будинках, що мають з’явитися на місці прибазарних розвалюх, натомість всілякими правдами й неправдами намагаються спекатися городян, що заважають їм робити надприбутковий бізнес.

Дії забудовника та міської влади, що благословила його на бізнес, вже потребують реагування держави та її правоохоронних органів. Народний депутат Світлана Фабрикант, що опікується проблемами мешканців «Клімовського кварталу», готує депутатський запит на ім’я Генпрокурора, у якому хоче навести переписку міста і забудовника, що супроводжувала безкінечне перенесення будівельних робіт на майданчику.

Розбирати завали забудовники не допомогли. Фото з сайту dumskaya.net

Представник ЗАТ ФК «Чорноморець» собі у виправдання зауважує лише складні економічні умови останніх років та ту обставину, що кілька років тому, попри те, що Одесу вилучили із числа міст, що приймали чемпіонат Європи з футболу-2012, всі сили було кинуто на завершення реконструкції однойменного стадіону.

Заступник голови облдержадміністрації Валерій Матковський зауважив проте, що забудовники могли б принаймні допомогти технікою при ліквідації наслідків аварії, але цього вони не зробили. Натомість він подякував військовим, котрі вже через годину після звернення по допомогу надіслали на місце аварії 60 бійців.

Про це повідомлялося на засіданні спеціальної комісії, що була створена вже наступного дня після аварії. Як випливає зі слів Валерія Матковського, вона була створена з ініціативи голови облдержадмінстрації і, серед іншого, має компенсувати надто кволі дії міста, котре не вживає адекватних ситуації заходів.

Заступник голови облдержадміністрації повідомив, що ситуація перебуває на контролі Прем’єр-міністра Миколи Азарова: «Прем’єр вимагає, щоб були враховані і захищені інтереси постраждалих. Позиція керівництва держави сьогодні дуже жорстка — люди не мають страждати через те, що хтось із кимось не може розібратися». Можливі наслідки для тих, хто «не може розібратися» Валерій Матковський прогнозувати не став, зауважив лише, що «мільйонному місту з такою славою неприпустимо, щоб Прем’єр був змушений втручатися в ту ситуацію, котра давно мала бути вирішена на місцевому рівні. Адже питання елементарне і просте — не будують — заберіть майданчик — віддайте іншому».

Що ж до нагальної ситуації, то було вирішено людей розселити по готелях, дітлахів влаштувати до піонерських таборів, постраждалим — а це два чоловіки віком 38 та 45 років — надати медикаменти.

Постраждалі «готельним» виходом не надто задоволені. Кажуть, деякі брати по нещастю мешкають там вже по 4 роки. І їхня армія, схоже, буде лише зростати. В Одесі є 950 будинків, що потребують відселення, 381 із них перебуває у аварійному стані. Декотрим із цих споруд, кажуть фахівці, жити до першого дощу.