Минулого тижня українців неприємно здивувала новина про чергове підвищення вартості хліба. Дехто зі споживачів навіть звертався до Антимонопольного комітету з претензією: мовляв, зростання цін необгрунтоване. Людей також цікавила вартість інших продуктів першої необхідності.

За цими зверненнями органи Антимонопольного комітету розпочали розгляд справ про порушення ПАТ «Київхліб» та ПАТ «Теремно Хліб» законодавства про захист економічної конкуренції — зловживання монопольним становищем на ринку оптової реалізації хліба й хлібобулочних виробів.

У результаті відпускні ціни (без торговельної надбавки) ПАТ «Київхліб» знизив, порівняно з 13 березня 2015 року. Тепер за буханець українського покупець заплатить, як і до підвищення, — 6,90 гривні замість 8,58 гривні, за батон нарізний — 5,34 (було 7,20), а за хліб пшеничний — 5,64 гривні (було 7,14 гривні).

Підприємці вміють обгрунтувати чергове підвищення цін. Фото УНIAН

Територіальні відділення комітету провели дослідження й надали рекомендації 78 суб’єктам господарювання утриматись від необгрунтованого збільшення оптово-відпускних цін на хліб і хлібобулочні вироби в Дніпропетровській, Чернігівській, Вінницькій, Львівській, Івано-Франківській, Сумській, Закарпатській та Київській областях. А 64 оптовим і роздрібним торговельникам соціально важливих продуктів харчування — не допустити безпідставного підвищення цін на продукти харчування в кількох областях.

28 молокопереробним підприємствам, що закуповують молочну сировину на території Сумської, Волинської та Харківської областей, слід встановлювати закупівельні ціни на молочну сировину, виходячи із показників власної господарської діяльності.

Двом суб’єктам господарювання — утриматись від встановлення на пшеничне борошно оптово-роздрібних цін, які перевищують економічно обгрунтований рівень. А восьми торговельним мережам Одеської області — не допустити дефіциту й необгрунтованого здорожчання гречаної крупи: встановлювати роздрібні ціни на гречку на рівні, який сформувався б за умов здорової конкуренції на ринку.

Експерти не обійшли увагою і зернові склади Київської області. Їхнім власникам радять утриматись від встановлення економічно необгрунтованих цін на послуги зі зберігання і переоформлення, а також вартості складської квитанції тощо, повідомила прес-служба Антимонопольного комітету.

Окрім того, задля виявлення й запобігання порушень законодавства про захист економічної конкуренції на ринку хліба та хлібобулочних виробів у кількох обласних відділеннях комітету запроваджено дослідження ситуації на ньому.

Сподіваємось, продавці й підприємці дотримаються цих рекомендацій, і в майбутньому ми зможемо уникнути ситуації, коли за ніч ціни на деякі продукти зростають мало не вдвоє.