Місцеві аграрії виробляють гречки вдвічі більше, ніж потребує область. Тому було досить дивно, коли у магазинах ціна на крупу сягнула аж 34 гривень за кілограм. Цікаво: а по чому її відпускають у господарствах?

«Раніше гречка була за безцінь, тому торік її не вирощували. Нині ціна зросла, тож ми засіяли нею ділянку на насіння, аби наступної весни був свій посівний матеріал», — розповідає керівник господарства «Золота Нива» Оратівського району Петро Картовий. Голова СВК «Маяк» із цього самого району Петро Сплодитель, навпаки, згадує урожайний рік, коли аграрії зібрали аж 30 центнерів з гектара. «Якби той урожай за теперішньої ціни, вона дала б більший прибуток, ніж кукурудза на зерно, — ностальгуючи резюмує він і зауважує, що зазвичай урожай нижчий — від 10 до 20 центнерів з гектара. — А торік взагалі була посуха, тож мали бідний урожай. Господарство продає гречку лише у своїх продовольчих ларьках. Кілограм гречки — за 20 гривень, крупи гречаної — 28 гривень, — зазначає Петро Сплодитель.

У СТОВ «Хлібороб» Козятинського району запасів гречки вже немає. Зі слів керівника господарства Миколи Сеніченка, все вирощене продали ще минулої осені по 7—8 тисяч гривень за тонну. Цьогоріч цією культурою вже засіяли 50 гектарів і 30 гектарів ще мають засіяти замість багаторічних трав, адже гречка — медоносна, вона хороший попередник під пшеницю.

За даними директора департаменту агропромислового розвитку Вінницької облдержадміністрації Миколи Неїлика, останнім часом площі під гречкою сталі. Цієї весни нею засіяли 9,5 тисячі гектарів. У планах — ще три тисячі, які мають вивільнити з-під озимих зернових на зелений корм. Тож разом буде приблизно 12 тисяч гектарів, що на рівні 2015 року. «Цього достатньо, щоб забезпечити річну продовольчу потребу вінничан у гречці, яка становить 5 тисяч тонн. Крім того, за межами області реалізуємо приблизно 7 тисяч тонн вінницької гречки», — зазначив він.

Торік, попри посуху, аграрії області зібрали 16 тисяч тонн зерна гречки. Після доведення до кондицій мали 11,5 тисячі тонн, що більш ніж удвічі перевищує регіональні потреби.

«Нині складно точно визначити запаси гречки, бо відповідна служба перебуває у стадії реорганізації. Господарства кажуть, що вона є. Головне, аби ситуація була під контролем Антимонопольного комітету і новоствореної Держпродспоживслужби. Якщо аграрії відпускають по 15—16 гривень за кілограм, то в торговельній мережі вона не має бути 34 гривні», — зауважив він, додавши, що державі слід створити економічні стимули вирощування гречки. До слова, нині Аграрний фонд закуповує крупу в області по 15 тисяч гривень за тонну. Та, за даними Миколи Неїлика, зацікавити аграріїв сіяти гречку може лише ціна 18—20 тисяч гривень за тонну і те, за скільки вони її реалізують восени.