У ході візиту на Закарпаття міністра закордонних справ Чеської Республіки Любоміра Заоралека стало відомо, що ця країна відкриває п’ять своїх візових центрів в Україні. Вже у першій декаді листопада вони запрацюють у Києві, Одесі та Дніпропетровську, а ще за тиждень — у Львові та Ужгороді.

Нині у Чехії велика зацікавленість до України загалом і Закарпаттям зокрема. Тамтешнє міністерство закордонних справ орієнтоване передовсім на гуманітарний напрям: ідеться про підтримку проектів в освітній та культурній галузях.

«Наше суспільство має досвід у реформаторських процесах, і ми готові ділитися ним із вами, — сказав голова дипломатичного відомства сусідньої країни. — Ми можемо бути корисними вам і експертами, наприклад у практичних кроках з децентралізації влади».

Голова Закарпатської облдержадміністрації Василь Губаль запевнив високого гостя, що закарпатська влада не лише декларує, а й гарантує у співпраці з іноземними партнерами прозорість і відвертість. «Краяни відкриті до відносин у культурі, соціальній сфері й бізнесі. Землякам хотілося б мати більше роботи на рідній землі, тож запрошуємо чеський бізнес інвестувати у наш край», — сказав він, нагадавши, що найкращий приклад взаємовигідних контактів — співпраця Закарпатської області із чеським краєм Височіна.

Ішлося й про реалізацію проектів, пов’язаних з енергозбереженням та енергозаміщенням. Керівники області висловили сподівання, що чеські експерти поділяться і досвідом господарювання у лісовій галузі, адже вона конче потребує змін. Перші особи краю також запевнили високого гостя в тому, що місцева влада допомагатиме представникам чеського бізнесу, готовим працювати в Закарпатті. Любомір Заоралек поінформував, що чеська сторона чекатиме докладних пропозицій, і він готовий представити ці побажання чеському уряду.

Окрім цього, сторони обговорили перспективи створення в краї за Карпатами Чеського дому. За задумом, він стане місцем жвавих контактів місцевих громад. Чеський дипломат нагадав про проект Вишеградської четвірки для Ужгородського національного університету. Згідно з ним, європейці планують допомогти закладу облаштувати один із головних корпусів, а також завершити переміщення бібліотеки до нової будівлі.

«Завдання щодо нашого партнерства зрозумілі, час викладати проекти на папері. Тож чекаємо на наступні зустрічі між представниками Чехії і Закарпаття», — сказав Любомір Заоралек, дякуючи за теплий прийом.

Опісля делегація Чеської Республіки і представники Закарпаття та Ужгорода віддали шану пам’яті Томашеві Гаррігу Масарику. Постать першого президента Чехословацької Республіки історично пов'язує цю країну із Закарпаттям. Господарі разом із чеською делегацією поклали квіти до погруддя Масарику, встановленого на площі його імені в обласному центрі.