Останнім часом дедалі частіше батьки дітей шкільного та молодшого віку звертаються до фахівців із персоналізованого харчування. І це вони роблять не тому, що хочуть, а тому, що доводиться. Головний біль, здуття, сльозотеча, висипи на шкірі, задишка — ось симптоми, які змушують звернутися до лікаря. Як правильно годувати дітей, аби уникнути згаданих симптомів, розповідає лікар із персоналізованого харчування однієї зі столичних клінік Олена ШЕВЧЕНКО.

Без овочів і фруктів не обійтися

Здавалося б, найбільше алергіки страждають весною, коли все активно цвіте і пахне. Проте, як зазначає Олена Станіславівна, влітку алергія нікуди не зникає. Цієї пори року до лікарки часто звертаються зі скаргами ті, у кого алергія на мед, трави, ягоди тощо. Ці літні смаколики у дітей можуть спровокувати появу таких неприємностей, як шкірні висипи, сльозотеча, нежить. На другому місці — захворювання шлунково-кишкового тракту (діти часто їдять немиті ягоди брудними руками).

Аби уникнути цих проблем, лікар радить обстежити дитину та дізнатися, які овочі, ягоди та фрукти їй корисні, а які можуть спровокувати алергічну реакцію.

— Овочі, фрукти та ягоди — головні в літньому раціоні. В цей період потрібно насичувати організм дитини саме такими продуктами, — стверджує Олена Шевченко. — Адже в них багато антиоксидантів. Найбільше їх міститься у чорницях, ожині, чорній смородині. Звісно, найкраще їсти ті ягоди, які виросли в лісі чи на галявині, а не на городі. Адже городні не можуть «похвалитися» такою великою кількістю корисних речовин, як дикорослі.

Влітку діти мають їсти фруктів багато і різних. Фото з сайту liveinternet.ru

Антиоксиданти — це захисники, які всю зиму піклуватимуться про здоров’я дитини, оскільки вони перешкоджають утворенню вільних радикалів у клітинах нашого організму.

Аби літні дари дали дитині якомога більше користі, потрібно більше давати дітям ягід та овочів, а от фруктів — трохи менше. Головне, не можна забувати, що організму, який росте, потрібне різноманітне харчування. Тому «зациклюватись» на чомусь одному, наприклад, смачних і корисних кавунах, не можна. Бажано давати всього, потрошку і часто (кілька разів на день).

Найкорисніші літні продукти, а саме фрукти та ягоди, — це ті, що мають темні яскраві кольори (чорниці, чорна та червона смородина, ожина, вишні тощо). Корисними, але не наскільки, є персики, кавуни, груші та яблука. В них багато вуглеводів, тому їх слід вживати обережно, особливо це стосується кавунів.

Звісно, ягоди та фрукти потрібно їсти і взимку. Для цього їх можна заморозити, засушити або залити медом. Але такі медові ягоди та фрукти корисні не для всіх. Дітям і дорослим, які страждають на цукровий діабет або алергію, про такі солодощі варто забути.

Тушити,  але не смажити

Щодо овочів, то їх вживання також потрібно чергувати. Олена Станіславівна говорить: «Якщо є капуста, наприклад, броколі, кольорова, білокачанна та червона, то слід кожного дня вживати різну. Те саме стосується і кабачків, патисонів, огірків, помідорів».

Також усі ці продукти можна використати в одному салаті або рагу. Головне — не смажити. Значно корисніше їх зготувати в пароварці чи мультиварці або ж на грилі. Дітям бажано не давати смажені страви.

Готуючи салат, його потрібно не заливати олією, а лише трішки покропити. До речі, про олію. Оскільки є багато її видів, то їх також потрібно змінювати. В кожному виді рослинної олії є своя незамінна амінокислота.

Ранок дитини має розпочинатися зі склянки води (мінімум 100 мілілітрів). Але влітку дитина може випивати і більше. Можна пити і чай, бажано трав’яний, але він не замінює води. Чаї та соки — це теж їжа. А от компот із цукром Олена Шевченко не рекомендує давати дітям. Хоча більшість бабусь з нею і не погодяться, адже не одне покоління здорових та розумних українців виросло, і при цьому пили багато компотів.

Натомість шипучі напої лікар радить вилучити із раціону дитини. Адже вони лише шкодять організму.

Насамкінець лікар наголошує, що для повноцінного розвитку дитини правильне харчування бажано поєднувати зі спортом.