Цим і користуються молоді п’янички. Галасливі компанії так дошкулили жителям міста, що вони змушені скаржитися в місцеві органи влади та міліцію. Однак дуже рідко ті скарги результативні. Обов’язково знаходяться впливові люди з-поміж посадовців, які покривають порушників. Приміром, так було з магазином «Ольвія», що по вулиці Гоголя.

Останнім часом таких нічних продовольчих магазинів стає більше. Саме вони, на думку багатьох городян, і сприяють поширенню пияцтва. Недавно громада одного з мікрорайонів обласного центру повстала проти будівництва нової нічної «розливайки».

Коли у дворі будинку з’явився паркан, за яким хотіли незаконно звести ще один нічний продмаг, люди вирішили діяти радикально. Об’єднавши зусилля із самооборонівцями та активістами Громадської ради Черкас, вони самостійно знесли огорожу.

Як розповіла мешканка будинку по вул. Благовісна, 291, Валентина Лучко, якось на подвір’я прийшли невідомі люди, поставили огорожу і почали копати. Вони сказали, що тут буде магазин. Однак представники фірми-забудовника «Дредноут» навіть не поцікавилися думкою людей, які живуть поряд. Чи потрібен їм такий магазин? Знаючи, на які пивнички перетворюються подібні об’єкти, мешканці прилеглих будинків вирішили захистити свій спокій.

Тим часом жителі мікрорайону хочуть, щоб у їхньому дворі була не «розливайка», а місце для відпочинку. Допомогти в цьому зголосилися активісти Громадської ради Черкас. Вони планують встановити тут дитячий спортивно-ігровий майданчик. Голова цієї громадської організації Валентина Жуковська пояснила, що мешканці будинку і представники громадськості налаштовані рішуче: на цьому місці вони встановлять свій блокпост — намет, у якому чергуватимуть активісти, щоб запобігти запланованому будів?ництву.

Люди вже озвучили своє обурення на сесії міської ради. Активісти вимагають, щоб влада розв’язала проблему правовим шляхом.

— Згідно з довідкою, наданою службою управління будинками, територія біля будинку на вулиці Благовісній, 291 належить цьому будинку, — розповів активіст громадської ради Григорій Кузьменко. — Місцеві жителі навели порядок на прибудинковій території й хочуть бачити на подвір’ї не побиті пляшки та усіляке сміття, яке залишають п’яниці, а зелені насадження й облаштовані дитячі майданчики.

Міський голова Черкас Сергій Одарич запропонував городянам звернутися в правоохоронні органи з пропозицією перевірити законність надання земельної ділянки та містобудівних умов і обмежень. Постійна комісія з питань містобудування, архітектури і землекористування вивчить питання і внесе пропозиції на сесії міської ради.

— Які це будуть пропозиції — побачимо, — кажуть мешканці повсталого будинку. — Однак ще однієї пивниці під вікнами нам не потрібно. Отож будемо відстоювати своє право!