Смілянський електромеханічний завод почало лихоманити ще торік. Через складну фінансово-економічну ситуацію дійшло до страйків, учасники яких вимагали виплатити заборговану зарплату, не допустити зупинки підприємства, можливих звільнень, під загрозою чого опинився півторитисячний колектив. Люди скаржилися, що власники і дирекція заводу порушують їхні права, діють непрозоро.

Не дочекавшись реакції власника підприємства й голови правління ПАТ Олександра Клєвліна, представники колективу звернулися до керівництва області. З’ясовувати ситуацію на підприємстві приїжджали представники Черкаської обласної ради та облдержадміністрації. Вони зустрілися з ініціативною групою й представниками власника і домовилися, що обласна влада виступить посередником у перемовинах між сторонами конфлікту, аби знайти компроміс. Учасники зустрічі зазначили, що підприємство має всі можливості ефективно працювати, зберегти робочі місця, виплачувати зарплату, наповнювати бюджет, попри вкрай важку ситуацію в країні.

Завод обслуговує, ремонтує й відновлює залізничні, трамвайні локомотиви. Його дирекція запевнила, що напрацьовано чимало нових замовлень, зокрема з Узбекистану, Грузії, Одеси і Львова, які дадуть змогу забезпечити людей роботою і перебороти труднощі. Керівництво області пообіцяло підсобити підприємству держзамовленнями, тож відпаде потреба у скороченні працівників. Здавалося б, конфліктну ситуацію вдалося виправити і заспокоїти людей надією на стабілізацію роботи підприємства. Однак минали тижні, а на заводі нічого не змінювалося. Керівництво, як і раніше, не бажало нічого пояснювати робітникам, завод фактично зупинився, почалися звільнення. Як зауважив народний депутат України Сергій Рудик, до якого звернулися сміляни, це підприємство для держави стало стратегічно важливим, адже тут ремонтують електричні машини для тепловозів, електровозів, дизель-потягів, електропоїздів для підприємств і структурних підрозділів ДП «Укрзалізниця». Решта подібних виробництв розташована на підконтрольній терористам території. Він звернувся в РНБО та СБУ з проханням перевірити діяльність Олександра Клєвліна, який, як зазначає депутат, є громадянином Росії, і в нинішніх умовах його діяльність може бути спрямована на умисне завдання шкоди українській економіці й перешкоджання перевезенню допомоги та підкріплення в зону АТО.

І ось днями Олексадра Клєвліна звільнили із займаної посади — колектив готується обирати нового керівника. Тож є сподівання на значні зміни на краще.