РЕЙТИНГ. Результати аналізу інвестиційної привабливості областей України, опубліковані Держінвестпроектом, змушують добре замислитися. Зокрема й керівників та фахівців Черкащини, яка за згаданим показником посідає 12 місце, тобто перебуває посередині «турнірної» таблиці. Здавалося б, благополучна серединка дає більше підстав для оптимізму, ніж для занепокоєння. Проте якщо звернутися до окремих напрямів, то оцінка не така й однозначна.

Інтегрована характеристика окремих регіонів країни з позицій інвестиційного клімату, рівня розвитку продуктивних сил, можливостей залучення інвестиційних ресурсів та інших чинників дає підстави говорити про досить об’єктивний підхід фахівців. Тож якщо сфера видобування природних ресурсів, де Черкащину названо восьмою, може порадувати, то інноваційний потенціал, який у підсумку дістав 23 позицію, дуже засмучує. Зовсім не вражає становище з бізнес-сегментом. Трохи незвично бачити Черкаську область на 17 місці в номінації «Інфраструктура», як і в оцінці «Здоров’я». Та якщо так звані «жорсткі» чинники, яких за короткий період не зміниш, далеко не блискучі, то щодо «м’яких» ситуація краща.

Скажімо, за сплатою податків черкащани випередили всіх учасників рейтингу. Щодо відкритості влади область посіла другу позицію. Однак і тут без ложки дьогтю не обійшлося. Рівень сумнозвісної корупції та діловий оптимізм змушують кричати «пробі!» Та й ефективність державних органів, яка займає тільки 13 позицію, — не вельми втішний підсумок.

Такий аналіз оприлюднюється не вперше. Як вважають в облдержадміністрації, він стане додатковим стимулом для подальшого розвитку. Варто зазначити, що лідери у згаданому рейтингу — Харківська, Львівська, Донецька, Київська та Дніпропетровська області. Тож, як бачимо, Черкащині є з кого брати приклад.

До речі, в цьому напрямі тут уже розгорнули певну роботу. Для залучення іноземних інвесторів здійснено презентації інвестиційного та експортного потенціалу підприємств області в Російській Федерації, Литві, США та Ізраїлі. Успішно пройшов інвестиційний форум «Черкащина інвестиційна-2012», в роботі якого взяли участь представники міжнародних компаній та фондів із 13 країн. Оперативно вирішуються проблемні питання, які виникають в інвесторів під час започаткування бізнесу. Упродовж останніх трьох років в області створено дев’ять об’єктів інфраструктури підтримки підприємництва, зокрема бізнес-центри та бізнес-інкубатори. Однак це тільки штрихи до майбутнього інвестиційного портрета Шевченкового краю.