«Непоганий подарунок після відпустки. Під час неї ті мешканці ЄС, які побували в іншій країні Європи, могли отримати величезний рахунок за користування мобільним телефоном. Це має змінитися. Принаймні це обіцяє комісар Нелі Крус, яка хоче покінчити з платою за роумінг з 2016 року».

З пропозицією мають ще погодитися європарламентарі й країни ЄС. За планом, мобільні оператори будуть змушені або до 2014 року прирівняти роумінг до цін на місцеві розмови, або дозволити клієнтам вибирати з-поміж інших операторів під час подорожі в будь-яку країну ЄС. А за кілька років ціни на роумінг усередині ЄС мають зникнути.

Нелі Крус, комісар ЄС з цифрових технологій:

«Врешті-решт влітку 2016 року плати за роумінг більше не буде, і тоді ринок стане дійсно єдиним, у тому числі для телекомунікаційних компаній».

Оператори мобільного звязку побоюються, що втратять велику частину прибутків, а користувачі не вірять, що пропозиція Єврокомісії дійсно зробить роумінг безплатним.

«Ми вважаємо, що це крок у правильному напрямку, але пропозиція Єврокомісії є дуже складною. За цим планом, плату за роумінг не скасують, але розцінки буде лімітовано й вони поступово зменшуватимуться», – сказав Марк Віттенберг з руху «За єдиний тариф».

Україна нині не планує скасувати плату за послуги роумінгу, який коштує щонайменше 12 гривень за хвилину. Користувачі скаржаться не тільки на ціни, але й на якість звязку. Деякі мобільні оператори також змінюють пакет послуг чи підвищують ціни, не повідомлюючи про це клієнтів.

 Copyright © 2013 euronews