За підсумками  фінансового аудиту Державної цільової програми розвитку внутрішнього ринку до 2012 року, який провели фахівці Державної фінансової інспекції України, її виконання визнано неефективним.

Зокрема цим документом передбачалося  розроблення та прийняття 3724 нормативних документів. Сфера їх застосування — технічне регулювання, гармонізування  та приведення  у відповідність із законодавством Європейського Союзу і  вимогами Світової організації торгівлі. Реально ж  ухвалено тільки 55 національних стандартів, тобто лише  півтора відсотка запланованого обсягу виконання робіт.

Крім того, в межах реалізації програми не внесено змін до відповідних законів, а також не ухвалено всіх законодавчих актів, передбачених  цим документом.

Надані Держфінінспекцією пропозиції щодо поліпшення ситуації з виконанням програми частково було враховано у схваленому Кабінетом Міністрів  проекті закону України «Про Загальнодержавну програму розвитку конкуренції на 2014—2024 роки». Нею передбачено супроводження у Верховній Раді  законопроекту «Про державну допомогу суб’єктам господарювання», розроблення та включення до стратегічних і програмних документів з питань реформування і розвитку галузей  економіки країни й регіонів заходів, спрямованих на розвиток ринкової інфраструктури, що забезпечує надання посередницьких, інформаційно-консультаційних, фінансових послуг.

Про результати аудиту Держфінінспекція поінформувала Адміністрацію Президента, Кабінет Міністрів, Міністерство фінансів України та інші зацікавлені органи виконавчої влади.

ДОВІДКА «УК»

До виконання програми було залучено 15 міністерств та центральних органів виконавчої влади: Мінекономрозвитку, Мінфін, Агентство держмайна, Мінагрополітики, Міненерговугілля, Мінінфраструктури, Мінрегіонбуд, Мін’юст, Антимонопольний комітет, Держмитслужба, Держспоживінспекція, НКРЕ, НКРЗІ, НКЦПФР та Держземагентство.