Жити в горах нелегко. Як співається у відомій пісні, тут вам не рівнина — тут клімат не той. Десять років поспіль кілька населених пунктів високогірного Рожнятівського району, що на Івано-Франківщині, намагалися вибороти статус гірських. Це давало людям суттєві привілеї. Адже відповідно до Закону України «Про статус гірських населених пунктів», міста і села гірської зони перебувають під особливою опікою держави, мають пріоритети для соціально-економічного розвитку.

У лютому цього року під час телепроекту «Діалог з країною» громада невеличкого карпатського села Підлісся звернулася до Президента держави Віктора Януковича щодо надання їхньому селу статусу гірського. Обласна державна адміністрація підготувала і направила в Кабінет Міністрів відповідні документи стосовно трьох віддалених гірських сіл і районного центру. 

І ось зі столиці надійшла добра звістка: уряд виконав президентське доручення. З новим статусом жителі сіл Підлісся, Креховичі і Черепин, а також селища Рожнятів отримають 20% надбавки до пенсій, працівники бюджетної сфери — 25% надбавки до зарплати, а 458 малозабезпечених родин —  матеріальну допомогу та соціальні пільги.

— Життя горян ускладнюють сувора зима, часті паводки, бездоріжжя, тому соціальна підтримка від держави необхідна, і ми за неї вдячні, — зазначає голова громадської ради Рожнятівщини Володимир Семкович, який і озвучив був Президенту прохання своїх земляків. — Наш район повністю гірський. На одного жителя припадає менше 9 соток орної важкої підзолистої землі. Багато соціальних питань, а також щодо розвитку підприємництва та інфраструктури, які потребують термінового вирішення. Але подужати їх своїми силами нам дуже непросто. Сьогодні на реальній справі ми переконалися, що влада чує людей. 

На сьогодні в Івано-Франківській області належать до гірських 266 населених пунктів.