У переддень Державного прапора України мешканці одразу трьох районів Тернопілля зібралися на горі Гонтова — одній з найвищих вершин Подільської Товтрової гряди. Сюди прийшли й священнослужителі різних церков, зазвучали пісні та вірші у виконанні місцевих аматорів сцени. Подія ж неабияка — встановлення на висоті 421 метр синьо-жовтого стягу. 

Ініціатором патріотичної справи виступив лікар-анестезіолог із міста Збаража Олег Кокайло. Каже, про це мріяв давно. Щойно Олег Євгенович поділився публічно своєю ідеєю встановити на горі Гонтова Державний прапор України, одразу відгукнулося чимало однодумців, знайшов підтримку й у місцевої влади, підприємців. Кожен допомагав, як міг.

Чому обрав саме цю гору? Звідси синьо-жовтий стяг видно буде жителям кількох сіл Зборівського, Збаразького та Кременецького районів, міста Почаїв і навіть селища Підкамінь, що на Львівщині. Гора ¢онтова — це рідна місцина для Олега Кокала, бо він народився за п’ять кілометрів від неї. У тутешніх лісах завжди збирає гриби, ягоди, з малих літ на цій вершині його цікавили залишки двох дотів, які збереглися ще з часів Першої світової війни.

На горі ¢онтова встановили флагшток висотою 12,5 метра. Розміри синьо-жовтого полотнища — 2,20 на 3,60 метра. Прапор пошили в Миколаєві. Хотів, аби стяг виготовили з міцної прапорної сітки. У південноукраїнському місті також виготовили тризуб. До речі, горішня частина флагштока, яку вінчатиме Державний герб України, крутитиметься за вітром. Тризуб, кетяги калини та напис «Борцям за волю України» викарбували на меморіальній дошці, яку встановили біля флагштока.