Державний бюджет України у січні-жовтні 2014 року виконано з дефіцитом 53,8 мільярда гривень. Це становить 60,9% річного планового показника. Про це під час брифінгу повідомив заступник міністра фінансів України Денис Фудашкін. За інформацією головного фінансового відомства країни, дефіцит держбюджету за 9 місяців цього року збільшився на 14% (до 40,1 мільярда гривень). Зведений дефіцит державного бюджету 2014 року становитиме 5,3—5,8%. 

За словами заступника міністра, в абсолютних цифрах загальна сума недовиконання цього важливого показника становитиме приблизно 15 мільярдів гривень. Втім, він зауважує, доходи державного бюджету за січень-жовтень 2014 року порівняно з аналогічним періодом торік зросли на 10,8 мільярда гривень (на 3,9%). А доходи загального фонду — 253 мільярди гривень (зросли на 11,6 мільярда гривень).

Особливу увагу і уряд, і Міністерство фінансів приділяють проекту державного бюджету на 2015 рік.

«Наше відомство дотримується так званого стриманого песимістичного сценарію за показниками інфляції та ВВП. Так, міністерство пропонує орієнтуватися на номінальний валовий внутрішній продукт обсягом 1,72 трильйона гривень. Наші оцінки з МВФ майже збігаються: орієнтовно цифра запланованих доходів на наступний рік становитиме 530 мільярдів гривень», — зазначив високопосадовець.

Якщо ці показники перевести у відсотки, то за сценарієм Міністерства фінансів падіння реального ВВП наступного року буде на рівні 4,5%, а інфляція — на рівні 13,4%. Існує також оптимістичний сценарій. Згідно з ним, показники відповідно становлять 2,4 та 11,5%.

Нагадаємо, що глава Нацбанку України Валерія Гонтарева прогнозує  у 2015 році спад економіки країни на 4,3%, а інфляцію — 25%. Що стосується підсумків 2014-го, то регулятор дає показник зростання цін 25%.

Денис Фудашкін також повідомив, що за січень-жовтень цього року надходження у місцеві бюджети становлять 52 мільярди гривень і план фактично було виконано на 99,3%. Також, за його словами, на надання субвенцій місцевим бюджетам з державного на погашення заборгованості за різницю у тарифах на теплову енергію було витрачено 8 мільярдів гривень.