Віце-президент Сполучених Штатів Джозеф Байден у телефонній розмові з Президентом України Віктором Януковичем у вівторок закликав українського лідера докласти зусиль для припинення ескалації політичної кризи в Україні та продовжити діалог з опозицією.

Про це йдеться в офіційному повідомленні Державного департаменту США, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Віце-президент Байден зателефонував Президенту України Віктору Януковичу, щоб висловити серйозну стурбованість з приводу кризової ситуації на вулицях Києва. Він закликав Президента Януковича відтягнути урядові сили та проявити максимальну стриманість», – ідеться в повідомленні Держдепу.

Віце-президент США дав зрозуміти, що «Сполучені Штати засуджують насильство з боку будь-якої сторони, але уряд несе особливу відповідальність за деескалацію обстановки». Байден також наголосив на актуальності негайного діалогу з лідерами опозиції з метою «вирішення законних претензій протестувальників та формування суттєвих пропозицій політичної реформи».

Американська сторона підтвердила свої наміри підтримувати зусилля щодо сприяння мирному врегулюванню кризи, яка відображає волю й сподівання українського народу, підсумовується в документі.