Найбільший їхній наплив — до Києва, Київської, Харківської, Дніпропетровської та Запорізької областей. Вони потребують насамперед соцзахисту і працевлаштування.

Під час недавньої науково-практичної конференції, присвяченої проблемам їхнього працевлаштування міністр соціальної політики Павло Розенко зокрема зазначив:

— На жаль, треба визнати роботу Державної служби зайнятості незадовільною. З 90 тисяч переселенців, які офіційно шукають роботу, через центри зайнятості влаштовано лише 9 тисяч. Не слід забувати, що завдяки законодавчій базі є всі можливості навіть у нинішніх складних умовах для центрів зайнятості бути активнішими на ринку праці, зокрема вести комунікативну роботу між переселенцями й роботодавцями.

До речі, недавні зміни до трудового законодавства, внесені Верховною Радою, передбачають, що працівники, оформлені на роботу в зоні АТО або на прилеглих територіях, переселяючись у безпечні місця, мають право брати відпустку без збереження зарплати. Це дасть змогу не звільнятися, але водночас зайнятися пошуками роботи на новому місці.

Мінсоцполітики, відповідно до рішення РНБО та за дорученням Президента України, готує проект Програми працевлаштування та професійного навчання внутрішньо переміщених осіб на 2015—2016 роки. Один з її аспектів — створення соціально-економічних передумов, що дадуть змогу розвиватися місцям наймасовішого перебування переселенців, а також відбудовувати зруйновані території. Такі передумови сприятимуть розширенню можливостей для переселенців (а це переважно 25—45-річні люди) здобути нову професію, перенавчитися, підвищити кваліфікацію. Новації спрямовані й на підвищення зацікавленості роботодавців у наданні цим людям і тимчасової, й постійної роботи.

— Програма працевлаштування переселенців не буде ефективною, якщо її впроваджуватиме лише Мінсоцполітики. Якщо хочемо знизити рівень безробіття, це має бути співпраця усіх центрів зайнятості, активна волонтерська підтримка і розуміння громадськості, — наголосив Павло Розенко.