14 листопада – Міжнародний день боротьби з цукровим діабетом, покликаний привернути увагу до небезпечного захворювання, з яким можна боротися здоровим харчуванням та фізично активним способом життя. Останніми роками медики відзначили зростання кількості хворих на діабет у бідніших країнах, що спричинено заміною традиційних продуктів на фаст-фуд.

Індійський ендокринолог Шашанк Джоші пояснює різницю між різними типами діабету: «Цукровий діабет другого типу фактично є захворюванням, спричиненим способом життя. Так, у деяких людей є генетична схильність до нього, але, коли ми неправильно харчуємося і ведемо малорухливий спосіб життя, імовірність захворіти збільшується. Ми перевантажуємо свою печінку та підшлункову залозу, вони виробляють глюкозу, яку організм нездатний перетравити».

Міжнародна федерація боротьби з діабетом та Всесвітня Організація Охорони Здоровя почали відзначати цей день з 1991 року. Цього року лейтмотивом пов’язаних з боротьбою з діабетом акцій має стати здорове харчування та необхідність снідати, аби уникнути стрибків рівня цукру в крові.

Діабет може призводити до захворювань серцево-судинної системи і спричиняти серцеві напади та інсульти.

Боротися з ним можна ще й фізичними вправами – зокрема, боксом.

 

Copyright © 2014 euronews