ДЕРЖАВА І ЦЕРКВА

В Києві відбувся міжнародний семінар, присвячений ролі релігійних громад в управлінні культурною спадщиною.

Це перший такий захід на теренах СНД під егідою ЮНЕСКО. Проходив він під патронатом Президента Віктора Януковича.

- Подія має світове значення, - сказав на зустрічі з журналістами заступник міністра культури і туризму Тимофій Кохан. - Представники практично всіх континентів обговорили проблеми, які хвилюють і державні, й релігійні установи, а також необхідність толерантності у стосунках при їхньому розв'язанні.

Учасники семінару вважають його енергетичним і духовним проривом на шляху до співпраці. Захід проходив на території Києво-Печерського історико-культурного заповідника. Загалом із 140 тисяч об'єктів пам'яток культури нашої держави 80 % -культові споруди. Вони однозначно мають оберігатись і служити всім. На семінарі, як підкреслювалось, вперше поставлено подібні проблеми перед світовою спільнотою. Діалог, який вівся під час зустрічі, має перерости в конкретні справи. Зокрема, передбачається розроблення концепції генерального розвитку Києво-Печерської лаври, яку має схвалити Міністерство культури і туризму, для збереження і охорони не лише пам'ятки історії, але й всієї прилеглої території.

Учасники семінару вперше прийняли документ ЮНЕСКО, в якому йдеться про поглиблення співпраці держав і релігійних громад в управлінні культурною спадщиною. Започаткований в Києві форум буде продовжено в інших країнах.
 

Микола ОЛЕКСАНДРЕНКО
для "Урядового кур'єра"