Підхід до питання відновлення Донбасу має формуватися не лише з точки зору відбудови зруйнованих об’єктів інфраструктури, а й оцінювання потреб і очікувань суспільства на територіях. Таку думку висловив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман під час зустрічі з місією представників ЄС, ООН та Світового банку, яка почала працювати в Україні для формування плану відновлення східних територій та створення моделі фінансової підтримки регіону.

«Ми не ставимо завданням відновлення пострадянської інфраструктури. Нам треба створити умови для розвитку регіону, нормального життя людей, забезпечити їх соціальну адаптацію», — зазначив Володимир Гройсман. Слід максимально долучити тих людей, які проживають на звільнених і тимчасово окупованих територіях, у процес відновлення Донбасу. Це стане запорукою успіху всього процесу відбудови, консолідує зусилля усіх сторін і стане важливим елементом втілення мирного плану Президента України, окреслює позицію урядовця прес-служба віце-прем’єр-міністра

Таким чином після проведення на тимчасово окупованих територіях демократичних виборів і приходу до місцевої влади людей з рівнем довіри від жителів, почнеться мирний діалог і відкриються можливості для відбудови зруйнованого краю.

Представники місії протягом поточного тижня планують спільно з українськими урядовцями оцінити збитки, скласти план реконструкції Донбасу та визначитися з фінансовими механізмами, які буде задіяно у процесі відновлення. Іноземні фахівці мають наміри не лише щодо підтримки відновлення територій, а й регіонів, які взяли на себе основний вантаж забезпечення потреб внутрішньо переміщених осіб.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»