Попри всі складнощі, пов’язані з війною, влітку нинішнього року вдалося відправити на відпочинок та оздоровити 2 467 966 дітей шкільного віку. Це становить понад 57,4% загальної кількості школярів, з яких оздоровилися — 840 654 дитини, 1 627 312 — відпочили. Про це повідомила заступник міністра соціальної політики Наталія Федорович під час розширеного засідання Центрального міжвідомчого оперативного штабу з координації проведення оздоровчої кампанії 2014 року.

Під час засідання за участю керівників регіональних штабів, представників обласних та Київської міської державних адміністрацій, центральних органів виконавчої влади, Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності, Федерації профспілок підбили попередні підсумки кампанії. Особливу увагу приділили дітям пільгових категорій: сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, вихідцям із багатодітних та малозабезпечених сімей, дітям-інвалідам. Вони оздоровилися майже всі: відповідно 94,7%, 93,2% та 92,1% від запланованого.

«Ми підбиваємо попередні підсумки літнього оздоровлення, — цитує слова заступника міністра прес-служба відомства. — Однак оздоровча кампанія ще триває. На жаль, цього року організація оздоровлення та відпочинку дітей супроводжувалася і супроводжується серйозними викликами, пов’язаними з анексією Криму, втратою дитячих закладів у зоні проведення Антитерористичної операції та великою кількістю вимушених переселенців із регіонів проведення бойових дій. Хочу подякувати керівництву тих областей, завдяки зусиллям яких понад 8 тисяч маленьких українців із сімей переселенців, загиблих і важко поранених майданівців, учасників АТО також були забезпечені оздоровленням і відпочинком».

Малеча не лише відпочивала, а й отримувала допомогу психологів. Фото УНIAН

Міністерству спільно з Фондом народонаселення ООН в Україні вдалося організувати спеціалізовані зміни для 178 дітей із Донецької та Луганської областей на Львівщині і Полтавщині. Крім того, 203 дитини оздоровилися в Республіці Польща і 110 — в Грузії (нині з урядами цих держав обговорюють можливість оздоровлення дітей ще й у жовтні — грудні).

Урядовець закликала представників місцевих органів влади активно сприяти пошуку додаткових можливостей для оздоровлення дітей та організації відпочинку для них, уміло використовуючи ту допомогу, яку готова надати Україні міжнародна спільнота.

Нинішнього року в Україні працювали 14 523 заклади, де оздоровлювалися й відпочивали діти. З особливою приємністю заступник міністра констатувала, що у Закарпатській, Київській, Львівській, Одеській та Сумській областях цього року вдалося відновити роботу семи закладів. А на Запоріжжі, Львівщині, Одещині, Сумщині, Черкащині навіть відкрили п’ять нових. За словами урядовця, такий підхід має бути прикладом для інших.

У Мінсоцполітики переконані, що необхідно стимулювати розвиток пришкільних таборів і таборів, які відкривають громадські організації. Це сприятиме виконанню поставленого завдання — забезпечити відпочинком і оздоровленням якомога більшу кількість маленьких українців. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»