Була така історія. Коли знайомий видавця Вадима Карпенка почув, що той дарував книжки в одному із населених пунктів зони АТО, вигукнув: «Як ти насмілився, там же самі сепаратисти!?» Натомість почув у відповідь: «Немає там більше сепаратистів. Після спілкування залишились українці, які тепер знають правду про те, що відбувається. А щоб могли нести її далі, залишив їм книжки й брошури, надруковані в нашому видавництві в межах проекту «Український простір».

Вадима Карпенка ніхто не зобов’язував їздити в зону АТО. Він — волонтер за покликом совісті. І його внесок у перемогу не менший, ніж тих небайдужих українців, які везуть на передову одяг і харчі. Важливо, що він не дилетант, який керується лише емоціями. Професіонал найвищого рівня з відповідною освітою. Займається власною улюбленою справою, але так, що втілює в життя державну гуманітарну політику.

Він твердо вірить, що саме книга — символ держави. І для того, щоб українські видання домінували на ринку, слід діяти не заборонами, а тиражуванням.

Видавець не погоджується, що Україна програла інформаційну війну. Вона її лише розпочинає. Але на розірваному Росією інформаційному просторі. І чим більше матимемо розумних та цікавих книжок, тим менше знадобиться патронів для його об’єднання.

От для цього Вадим Карпенко і започаткував проект «Український простір», у межах якого торік провів першу благодійну книжкову виставку-ярмарок. На ній організували збір книжок для Донбасу та зони АТО.

— Реалії перевершили всі наші сподівання, — каже. — Не багатії, а люди середнього достатку купували і дарували книги. Ми їх доставили за призначенням: у школи, бібліотеки. Коли були там, жахнулись книжковому голоду. Склалось враження, що української держави там немає.

Тому ентузіаст поглиблює проект, періодично виїжджає в зону АТО. Його там чекають, бо вміє працювати з людьми. І навіть ті, хто в чомусь із ним не погоджується, поважають. А щоб і опонентів переконати, і прихильникам допомогти нести слово правди, видавництво разом із головним управлінням по роботі з особовим складом Збройних сил 21—22 березня у столичному Будинку вчителя знову проведе благодійну книжкову виставку-ярмарок «Український простір». Взяти в ній участь зголосилося вісімнадцять видавництв.

— Нині суспільству як ніколи потрібна література, — каже Вадим Карпенко. — Але видавництвам скрутно, дарувати свою продукцію в значних обсягах у зону не можемо. Тому й просимо допомоги у свідомих громадян. Так вони сприяють розширенню українського простору і підтримують видавництва для нарощення потужностей.

Вадим Карпенко живе за принципом «Я не чекаю, а роблю». Встиг він багато. Має величезні плани. І всі — спрямовані на розширення й утвердження українського простору.