У вівторок Єврокомісія дійшла висновку, що Україна створила всі необхідні законодавчі, політичні та інституційні рамки та досягла відповідності вимогам першої фази візового діалогу. Тому можна розпочинати другу фазу, в межах якої Європейська комісія перевірятиме виконання всіх цих правил, повідомила прес-служба представництва ЄС в Україні.

Коментуючи подію, президент Єврокомісії Жозеф Мануель Баррозу зазначив, що пропозиція перейти до другої фази — це передусім визнання важливих законодавчих реформ, ухвалених упродовж останніх місяців.

Хоча попереду ще залишається важлива робота, однак це дуже конкретний сигнал владі та громадянам України, що за умови наполегливої роботи переваги ближчої асоціації з ЄС реальні та відчутні для всіх, зазначив очільник Єврокомісії.

З біометричним паспортом подорожуватиметься вільніше. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

А Європейський комісар з внутрішніх справ Сесилія Мальмстрьом, яка першою минулого тижня подала позитивний сигнал про готовність дати зелене світло імплементації ухвалених Верховною Радою України законів, необхідних для подальшого просування шляхом візової лібералізації: «Після цієї доповіді ми можемо перейти до другої фази виконання Плану».

Друга фаза Плану дій передбачає впровадження всіх законів, необхідних для лібералізації візового режиму,  ухвалених  на першій стадії. Серед них і ухвалені Верховною Радою  України 13 травня:

Закон «Про внесення змін у Закон «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту»;

Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері державної антикорупційної політики у зв’язку з виконанням Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України»;

Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо запобігання та протидії дискримінації в Україні);

Закон «Про внесення змін до законів України, пов’язаних з діяльністю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у сфері захисту персональних даних».

Варто зазначити: сподівання, що другий етап Плану дій буде простішим і потребуватиме кілька місяців, небезпідставні, оскільки імплементація такого режиму залежатиме лише від однієї гілки влади — виконавчої. А найважливішим у другій фазі може стати початок видачі громадянам біометричних паспортів.

Глави держав і урядів країн ЄС на неформальному саміті у Брюсселі погодили також програму фінансової допомоги Україні, але відклали санкції проти Росії.

Як розповів глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, за підсумками неформальної вечері, лідери ЄС схвалили виділення Україні 1,6 мільярда євро.