В ІНТЕРЕСАХ ГОРОДЯН

У Черкасах знайшли кошти на ремонт доріг і ліфтів

Віктор Білоусов близько двадцяти років очолював ДП «Черкасистандартметрологія», був депутатом міської ради кількох скликань. А після відставки колишнього міського голови його обрали секретарем Черкаської міськради та виконувачем обов’язків міського голови. Досвідчений господарник одразу взявся за діло. Нині разом із депутатами шукає шляхи розв’язання міських проблем. Практично всі комунальні підприємства — у вкрай скрутному становищі. А деякі, як зауважує новий очільник міста, свідомо доводили до банкрутства, щоб передати їх у приватні руки — з технікою, людьми, матеріально-технічною базою. Новий виконком розпочав аудит міського господарства і використання коштів громади. З результатами аудиту незабаром ознайомлять громадськість.

Першим кроком у налагодженні нормальної роботи стало переформатування депутатської більшості, яка принципово підтримує ті рішення, які є найважливішими для громадян міста.

Сьогодні Віктор Білоусов, як і його заступники, одержують безліч дзвінків і листів стосовно «комуналки» — ліфтів, доріг, водопостачання… На останню сесію винесли такі питання, в тому числі й щодо ремонту доріг в обласному центрі. Так, підприємство ЧЕЛУАШ, яке мало обслуговувати шляхи, виконувати ямкові та поточні ремонти доріг, нині доведене до банкрутства — техніку попередні керівники роздали в оренду в приватні руки, вона нині працює за межами Черкас, рахунки арештовані, люди із січня не отримують зарплати. Загальний борг цього підприємства, де працюють два десятки людей, досяг 2,4 мільйона гривень, в тому числі 240 тисяч гривень — із зарплати.

Тому на сесії депутати прийняли рішення, яким фактично забезпечили можливість проведення ремонту доріг найближчим часом. Так, дорожню інфраструктуру та наявну техніку згаданого підприємства передано іншому комунальному підприємству, яке може виконувати ці роботи високоякісно. Ямковий ремонт черкаських доріг уже почався. Спочатку це будуть транспортні розв’язки, в’їзди в місто, потім — внутрішні міські шляхи.

Виправляється й ситуація з ліфтами: рішенням сесії передбачено фінансування в повному обсязі з бюджету міста капремонту підйомних механізмів комунальної власності міста на цей рік. А це приблизно 5,6 мільйона гривень (попереднє керівництво планувало лише 1,6 мільйона). Тобто мешканцям не доведеться збирати додаткові кошти, аби відремонтувати ліфт, що не працює. Фактично зламано запропоновану попереднім керівництвом напівкорупційну схему фінансування ліфтового господарства, так званого «співфінансування» цих робіт, коли 65% коштів мешканцям багатоповерхівок пропонували збирати готівкою…

Також великого резонансу набуло питання будівництва перинатального центру, який споруджується в Черкасах відповідно до держпрограми «Нове життя». Дехто поспішив звинуватити міську владу в нераціональному витрачанні бюджетних коштів. Тим часом аналогічні сучасні центри вже працюють у десяти містах України, зокрема в Хмельницькому, Луганську, Кіровограді, Рівному, Полтаві… Дбаючи про здоров’я наймолодших городян, депутати міськради виділили на співфінансування перинатального центру три мільйони гривень. Ще близько 70 мільйонів дає держава. Цього, кажуть фахівці, вистачить, щоб збудувати заклад не в 2017 році, як передбачалося раніше, а значно швидше.

— Найголовніше наше завдання, — наголосив Віктор Білоусов, — повернути Черкаси черкасцям. Ми хочемо, щоб кожен житель міста відчув: його думка важлива міській владі і ця думка впливає на нашу роботу. Бо нас найняли працювати в міській раді не партії чи їхні лідери. Ми не граємося в політику, а працюємо.