Група високопосадовців на чолі з Президентом Петром Порошенком побувала з робочою поїздкою у Слов’янську. У звільненому від бойовиків місті глава держави зустрівся з місцевими жителями і запевнив їх у тому, що влада зробить усе можливе для якнайшвидшого відновлення нормального життя в цьому регіоні.

Президент повідомив, що поставив місцевій владі завдання якнайшвидше відновити житловий фонд, щоб люди мали змогу повернутися до своїх домівок. І найперше, що вже було зроблено впродовж досить стислого часу, — відновлено подачу електроенергії за тимчасовою схемою.

«Місто, яке сиділо без світла тижнями, сьогодні матиме можливість увімкнути світло, — сказав глава держави, спілкуючись із журналістами. — Ми чітко встановили терміни, коли мають бути відновлені школи для того, щоб 1 вересня діти змогли піти до школи, тому що похід до школи — це також символ миру».

Президент висловив сподівання, що найближчим часом зможе відвідати Донецьк і Луганськ, і вручив нагороди військовим, які відзначилися у ході Антитерористичної операції. При цьому зауважив, що звільнення міст на Донбасі — це не тільки військова операція. Це і підтримка армії мирними жителями, які не хочуть далі жити під тиском, під дулами бандитських автоматів.

Аби пришвидшити звільнення, армія найближчим часом продовжить свої ефективні дії, повідомив Петро Порошенко. Держава має наміри збільшити обсяги виробництва власної зброї для забезпечення потреб військовослужбовців. Військове керівництво вже провело нараду, за результатами якої на затвердження Президента подадуть зміни до державного оборонного замовлення. Під час його формування та виконання в повному обсязі використають той досвід, який українські Збройні сили й Національна гвардія набули під час бойових дій на сході, повідомляє прес-служба глави держави.

«Не буде більше витрачання мільярдів народних коштів, коштів платників податків на нікому не потрібні наукові програми, які слугували лише елементом розкрадання, — наголосив Президент. — Сьогодні українське виробництво буде завантажене системами високоточної зброї, українськими безпілотниками, усім, чого потребує українська армія, починаючи від бронежилетів і закінчуючи тепловізорами».

Глава держави покладає надії не лише на військову міць. Він готовий до переговорів щодо подальшої долі Донбасу з усіма, хто реально представляє населення регіону та готовий до політичного діалогу. Однак для відновлення переговорів необхідно розширити представницьке коло Донбасу. На переконання Президента, переговори слід відновити «зі справжніми господарями Донбасу: металургами, шахтарями, з людьми, які сьогодні представляють найбільшу силу, але були затиснуті силою зброї». Він готовий до діалогу з усіма, хто поділяє його бачення мирного плану для Донбасу. Хто готовий скласти зброю, скористатися майбутньою амністією, хто готовий до політичного діалогу, щоб обрати нову владу, хто готовий до децентралізації влади. Петро Порошенко упевнений в реалізації свого мирного плану.

«Немає ніяких сумнівів, — заявив він, — що мирний план буде імплементовано. Він знайшов підтримку в усьому світі. Він підтриманий у Слов’янську, Дружківці, Костянтинівці і Артемівську. Буде він підтриманий і в Донецьку, і в Луганську». 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»