Учора віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства Геннадій Зубко й координатор гуманітарної допомоги в Україні від ООН Ніл Вокер презентували Гуманітарний план реагування для України у 2015 році. Це щорічний документ міжнародної спільноти з планування та реагування для країн, де тривають конфлікти і кризи. Він містить стратегічний огляд потреб і заходів світових гуманітарних організацій, фінансові потреби для здійснення пріоритетних видів діяльності на цих теренах.

Стратегія реалізації плану включає п’ять основних елементів. Усі заходи реагування розподілено на так звані кластери, які стосуються освіти, тимчасового притулку, продовольчої безпеки, охорони здоров’я, водопостачання тощо. Всередині кластерів визначено кількість осіб, які потребують конкретної допомоги, потребу у фінансуванні, й основних та допоміжних партнерів.

Отож план реагування на гуманітарну ситуацію в Україні розраховано на 316 мільйонів доларів. Це вже відкоригований документ через січневе загострення ситуації. Раніше його було розраховано лише на 189 мільйонів. Тоді передбачалося, що підтримки потребує понад один мільйон людей, нині ж їхня кількість збільшилася до 3,2 мільйона.

«У січні 2015 року потреби зросли, — сказав Ніл Вокер. — Життя і гідність людей у конфліктних районах перебувають у серйозній небезпеці. Зараз в Україні є понад один мільйон внутрішньо переміщених осіб, ще два мільйони людей проживають у спірних районах, із них півтора мільйона живуть у підземних сховищах, де майже повністю або взагалі відсутні побутові умови. Понад два мільйони людей проживають у районах, тимчасово не підконтрольних державі. Вони потребують підтримки, бо доступ до послуг у них обмежений. Подекуди місцевій владі реагувати не під силу».

Мета плану — допомогти найуразливішим 3,2 мільйона людей із тих п’яти мільйонів, що потребують гуманітарної допомоги по всій країні. Аби впоратися з такою гуманітарною місією, ООН звертається до донорів із проханням надати кошти для виконання широкого спектру заходів для порятунку життя людей.

«Уряд України також забезпечує людей, які вимушено покинули свої домівки на сході України, тимчасовим житлом, адресною фінансовою допомогою, вживає заходів для задоволення основних потреб переміщених осіб, — сказав Геннадій Зубко. — Уряд направив у парламент зміни в держбюджет, якими пропонує збільшити обсяг фінансування для надання адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам із 510 мільйонів гривень до 3,3 мільярда».

Віце-прем’єр зауважив, що органи місцевої влади й волонтери надають переселенцям базові послуги в багатьох транзитних центрах на сході країни. Є комплексний закон про статус внутрішньо переміщених осіб, створено механізм координації задля швидкого надання їм гуманітарної допомоги. Аби належним чином розпорядитися міжнародною допомогою, створено спеціальну Координаційну раду, а також постійну технічну групу.

Геннадій Зубко подякував світовій спільноті за кожну копійку, яка рятує життя нашим співвітчизникам. Разом із Нілом Вокером він звернувся до міжнародного співтовариства з пропозицією розглянути можливість фінансування плану реагування, адже самій Україні не впоратися з такою масштабною гуманітарною катастрофою.

Відеоміст, налаштований між Києвом і Женевою, де зібралися представники 80 гуманітарних організацій, засвідчив, що багато країн готові не словом, а ділом підтримати Україну. Серед них Німеччина, Данія та й загалом Євросоюз. ООН координуватиме надання допомоги не лише від себе, а й від національних і міжнародних організацій. Щоправда, Ніл Вокер бідкається, що доправляти і моніторити надання допомоги найвразливішим верствам населення буде непросто, якщо на сході України не вдасться дотриматися режиму припинення вогню.