Краще погана дорога, ніж ненадійний подорожній, кажуть французи. Шлях становлення молодої української демократії й справді важкий та звивистий. Одне тішить:  ми зустріли на ньому не лише нещирих «братів і сестер», а й надійних партнерів, терплячих та виважених учителів, приязних наставників.

У ці травневі дні, коли одна з найавторитетніших міжнародних організацій континенту — Рада Європи відзначає 65-річчя утворення, наша країна, що приєдналася до євроспільноти в 1995-му, із вдячністю згадує її послідовну підтримку в багатьох наших починаннях, зокрема в такій важливій сфері, як зміцнення місцевого самоврядування.

А надто нині, коли ефективне реформування територіальної організації влади, децентралізація повноважень і фінансів є нагальними проблемами суспільного буття, від яких великою мірою залежить подальша доля нашої держави.

— Ми розуміємо, які серйозні виклики стоять перед Україною, — зазначила нещодавно під час перебування в Києві керівник директорату з питань демократичного врядування Генерального секретаріату РЄ Клаудіа Лучіані. — І Рада Європи готова йти пліч-о-пліч з українцями в питаннях модернізації місцевого самоврядування, реформи правосуддя та в усіх найважливіших моментах розбудови демократії в Україні.

— Децентралізація управління вкрай важлива, — продовжила вона, — без цього місцева влада не зможе ефективно реалізувати свій потенціал. В Україні поки що більшість управлінських важелів сконцентровано в центрі. Реформа має змінити це. Саме місцеве самоврядування повинно відігравати в державі одну з ключових ролей.

Сприяти цим процесам покликана Програма РЄ «Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування в Україні». Четвертий рік поспіль вона здійснюється за підтримки урядів Швейцарської Конфедерації і Данії в рамках Плану дій РЄ для України  «Партнерство заради реформ». Вагому підтримку українській стороні також надавав уряд Швеції.

І нині, коли новий український уряд несхибно став на шлях справжніх демократичних змін, Центр експертизи реформ  місцевого самоврядування РЄ та міжнародні експерти  невтомно працюють разом із місцевими фахівцями й озброюють українські громади сучасними інноваційними інструментами, які переконливо довели ефективність у багатьох країнах.

Утім, послухаємо тих, хто вже скористався новаціями.

Володимир УДОВИЧЕНКО, 
Славутицький
міський голова 
(Київська область),
членделегації України
в Конгресі Ради
Європи:

— У нашому місті кожен школяр знає, що таке партисипасивна демократія, тобто демократія участі. Систему залучення громадян до управління містом ми започаткували ще 1996-го. Відтоді кожен житель міста бере безпосередню участь у муніципальних слуханнях, громадських зборах, звітах міського голови, соцопитуваннях з різних сфер життєдіяльності. Якщо з’являється бодай найменша проблема, ми, управлінці і громада, сідаємо за стіл і домовляємося.

Завдяки партнерству влади і громади, відкритому діалогу нам вдалося уникнути сумної участі монопрофільних міст і реалізувати пакет інвестиційних пропозицій у місцеву економіку.

Громада Славутича, скориставшись модельними стандартами РЄ, успішно впровадила Кодекс етики, честі, порядності, добросовісного та ефективного управління, реалізує програму покращення ефективності управління.

Віталій ОЛУЙКО,
депутат Хмельницької обласної ради, 

член делегації України

в Конгресі Ради Європи:

— Коли український народ визначився з європейським вектором розвитку, тисячі  моїх земляків свідомо вийшли на євромайдани, щоб відстояти свій вибір.  Важливою підставою для цього стало зокрема і те, що наша обласна рада за сприяння Конгресу РЄ  протягом останніх років організувала 11 навчально-ознайомчих візитів у штаб-квартиру Ради Європи, Європейського суду з прав людини, інших міжнародних інституцій. Понад півтисячі подолян скористалися цією нагодою, щоб на власні очі побачити й відчути, що таке місцева демократія по-європейськи.

Депутати сільських і районних рад, студенти, викладачі,  підприємці, повернувшись додому, захоплено розповідали, як можна і потрібно жити. Багато хто вже розпочав реалізовувати в себе окремі європейські механізми врядування, зокрема і щодо об’єднання зусиль сусідніх громад. Тому і  нинішню реформу місцевого самоврядування та децентралізації влади ми сприймаємо як можливість кардинально змінити на краще буття нашої обласної спільноти.