Захід, присвячений питанням розвитку ІТ-технологій, з ініціативи Донецької обласної держадміністрації, Донецької міської ради, Донецької торгово-промислової палати та Донецького національного технічного університету відбувається в обласному центрі вже вдруге. І, мабуть, не востаннє, оскільки в сучасному суспільстві інформаційні технології просто приреченні стати важливим стимулом розвитку світової економіки та інших сфер життя. І за цих умов форум — чудова нагода обговорити важливі актуальні проблеми ІТ-технологій, розвитку інновацій, а також перспективи підготовки фахівців для ІТ-індустрії. 

«Ефективне управління складними системами, такими, наприклад, як підприємство, регіон чи держава, передбачає збирання та опрацювання великого масиву різноманітної інформації, а оптимізація налагоджених каналів комунікації дає змогу оперативно приймати управлінські рішення та йти у ногу з часом, — вважає заступник голови Донецької обласної ради Олександр Кравцов. — Для бізнесу та економіки такий підхід має дуже важливе значення, а, окрім цього, на ІТ-технологіях можна й заробляти. За підрахунками експертів, до 2015 року ІТ-сфера може забезпечити до 8% ВВП України, а тому Кабінет Міністрів йде шляхом надання податкових пільг для фірм та інститутів, які працюють у сфері високих технологій, але вимагатиме від них і відповідної віддачі».

Втішає, що в Донецькій області досі напрацьовано певний досвід запровадження сучасних інформаційних технологій. Приміром, з 2007 року тут реалізовується Програма інформатизації, яка дає змогу застосовувати інформаційні технології у бюджетній сфері. А за рік до цього Донецька обласна рада ухвалила рішення створити комунальне підприємство «Донецький обласний центр інформатизації», яке є головним виконавцем наміченого. Зокрема тільки цього року розпочалася реалізація відразу кількох проектів, один з яких — інформаційно-аналітична система «Освіта», що надасть можливість істотно підвищити ефективність процесів управління освітою. Також центр інформатизації та компанія «Вода Донбасу» спільно розробили технічне завдання на інформаційно-аналітичну систему для автоматизації процесів контролю поверхневих, підземних і стічних вод та викидів шкідливих речовин у місцеві водойми.

Поступово удосконалюється і система «Комунальна власність», яка надає можливість обробляти інформацію про господарську діяльність всіх комунальних підприємств — нею користуються вже 11 управлінь Донецької облдержадміністрації, управління з питань майна комунальної власності Донецької обласної ради та майже три сотні комунальних підприємств. До кінця року заплановано завершити розроблення та виконання тестування програмного забезпечення автоматизованого робочого місця «Управління нерухомістю», триває втілення у життя перспективного проекту «Єдина медична карта», який для регіону вважається ноу-хау.

А безпосередньо на форумі його учасники обговорили перспективи участі України у світовому

ІТ-ринку, розробили рекомендації щодо реалізації державної політики у сфері розвитку інформаційних технологій, обміркували питання підготовки кадрів для індустрії ІТ-технологій та розвитку відповідної інфраструктури. А на базі Донецького національного технічного університету відбулася вже п’ята міжнародна науково-технічна конференція «Моделювання та комп’ютерна графіка».