ПРОГРАМА

Малюків віком 3—5 років навчать любити природу за допомогою казки  та практичних занять

Батьки починають перейматися здоров’ям своєї дитини за дев’ять місяців до її народження і думають про це щодня після появи немовляти на світ. Для нормального розвитку малюку потрібні дбайливе піклування, корисна їжа, безпечне довкілля.

Першим мама і тато стовідсотково можуть забезпечити своє чадо, другим — залежно від асортименту дитячих продуктів у магазині та статків у сім’ї. Адже продукція з нині модним додатком «органічна» не всім по кишені, а бабусі й дідусі в селі є не у всіх. А ось третім — чистим повітрям та подвір’ям, де гуляє маля, забезпечити сьогодні навряд чи вдасться, зважаючи на стан екології та безвідповідальність самих українців. Хоча змінити останнє в наших силах: не смітити і не нищити зелень, а навпаки, за можливості, садити нові дерева й кущі.   

Приклад старшим у цьому подадуть дошкільнята, яких у садочках уже вчать відповідально ставитися до природи та її цінних ресурсів: води, рослин, а отже, й до свого здоров’я. Так, у десяти дошкільних закладах Шевченківського району столиці апробують нову навчально-інформаційну програму з екологічного виховання «ЕкоСім’я від А до Я», ініційовану ТОВ «ХІПП Україна». Її мета — роз’яснити дітям, як оберігати все живе навколо себе, щоб у подальшому житті вони свідомо обирали здоровий спосіб життя в гармонії з навколишнім середовищем, почувалися не байдужими спостерігачами, а друзями та захисниками природи.

«Ця програма розроблена саме для дошкільнят, тому що у 3—5 років діти сприймають інформацію підсвідомо, і ці поняття лишаються у свідомості протягом всього життя», — каже завідувач кафедри початкової освіти  Київського університету ім. Бориса Грінченка Наталія Дятленко.     

Програма має дві складові — теоретичну і практичну. Вихованцям дитсадків показуватимуть інтерактивні вистави. І діти, ставши безпосередніми учасниками казки, разом з її позитивними героями засвоюватимуть правила екологічно правильної поведінки, а також перевиховуватимуть негативних героїв, які кидають у лісі сміття, пляшки тощо, каже представник компанії «ХІПП Україна» Нонна Мартинова. Продовженням театралізованого дійства буде створення екокуточків, де малюки матимуть змогу посадити насіння рослин, побачити, як вони ростуть, а також навчитися піклуватися про них. Насіння, землю та вазони надасть «ХІПП». Крім того, дитсадки візьмуть участь у конкурсі, перемога в якому наприкінці травня принесе добрим городникам (дітям і вихователям) подарунки від компанії.

Разом із дітьми екологічній грамоті вчитимуться і їхні батьки. У рамках програми в соціальній мережі Facebook відкрито спеціальну сторінку — екологічний університет для батьків. Вони зможуть отримати інформацію щодо того, як прищепити дитині — дошкільняті й школяреві — любов до природи. Крім того, за словами Нонни Мартинової, ТОВ «ХІПП Україна» разом із фахівцями з дошкільного виховання розробляють книжку для малюків з розмальовками і завданнями. Тож дитина з допомогою батьків зможе ознайомитися зі світом тварин і рослин та засвоїти основи екологічної грамоти.       

Окрім того, ініціатори акції сподіваються, що пілотна програма, яка за підтримки Київської міської державної адміністрації стартувала у столиці, вийде за її межі і пошириться по всій Україні. Адже що більше буде родин, у яких діти й батьки разом засвоюватимуть правила екологічно правильної поведінки, то чистішим ставатиме довкілля.