ПОЇХАЛИ!

У Полтаві шукають кошти на модернізацію ліфтів та обладнання їх засобами зв’язку

Краще погано їздити, ніж добре ходити. Це прислів’я часто згадують літні та обділені здоров’ям мешканці багатоповерхівок, у яких з різних причин не працюють ліфти. А таких будинків з непрацюючими та частково пошкодженими підйомниками у Полтаві чимало. Торік тут провели понад двадцять експертних обстежень, а в поточному планують перевірити у десять разів більше ліфтів. Про це повідомив начальник Держгірпромнагляду в Полтавській області Сергій Щербак. За словами посадовця, через брак обстеження вже зупинили 16 ліфтів, а всього за минулий рік експерти Держгірпромнагляду заборонили використання 64 підйомників. Щоб провести перевірку всієї техніки, потрібно понад 600 тисяч гривень. Частину цих коштів уже виділили — експертизи ліфтів тривають.

— Серед діючих підйомників нині для життя і здоров’я людей безпечними є 99% ліфтового парку. Щодо перевірених ліфтів, то 40% їх прослужить іще кілька років. Решту доведеться ремонтувати. Але щоб розв’язати проблему, поточних ремонтів не достатньо — потрібна модернізація. А модернізація тільки одного ліфта обійдеться місту у 80—140 тисяч гривень, — каже Полтавський міський голова Олександр Мамай.

Згідно з його інформацією, останнім часом місто виділяє на ремонти та підтримання ліфтового господарства в середньому 1 мільйон гривень щороку. Торік, наприклад, освоїли 1 мільйон 400 тисяч гривень.

Ще один варіант розв’язання проблеми — поступове підведення тарифів до економічно об∂рунтованих значень. Якби сьогодні тариф за використання ліфта був на рівні 34 копійок за квадратний метр помешкання, з міського бюджету не довелося б брати додаткових коштів. При тарифі в 60 копійок можливе і оновлення парку техніки. Проте цей варіант навряд чи можливий — більшість людей просто не зможе сплачувати такі кошти.

На жаль, поки що не вирішуються у місті й питання диспетчеризації ліфтів, бо на це теж потрібні чималі кошти — близько 4 мільйонів гривень. Ситуація складна. Проте не безнадійна. Як заявив Олександр Мамай, міська влада наполегливо шукає потрібну суму на модернізацію ліфтів та обладнання їх засобами зв’язку. Це наразі є одним із головних її завдань.