АПК

Серед них — країни Перської затоки, Центральної  та Східної Азії

Торік обсяги прямих іноземних інвестицій у сільське господарство зросли на 6,4% порівняно з 2011 роком. І в сільському господарстві України освоєно 16 мільярдів гривень капітальних інвестицій. Ми очікуємо, що в наступні 5—10 років українські аграрії залучать 20—30 мільярдів доларів інвестицій. Про це в ході урядового брифінгу заявив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк.

Він звернув увагу присутніх на дискусії «Інвестиції в аграрний сектор України», яка відбулася в рамках бізнес-форуму «Україна і Партнери». «Аграрна панель стала одним із найвідвідуваніших заходів — у ній взяли участь понад 500 осіб», — сказав міністр.

За його словами, уряд створює зрозумілі, прозорі й прогнозовані умови для ведення аграрного бізнесу. Відтак, за останні роки Україна стала одним із найпотужніших гравців на світовому ринку продовольства, постійно нарощуючи експорт сільгосппродукції. «За прогнозами експертів ФАО та Організації економічного співробітництва та розвитку, до 2021 року наша держава зможе експортувати щорічно 33 мільйони тонн зерна. Цьому сприятиме збільшення обсягів урожаю, — зауважив Микола Присяжнюк. Україні належить 9,2% у світовій торгівлі зерновими. Торік кожна 11-а тонна збіжжя, що продавалося на світовому ринку, була українського виробництва».

Цьогорічні ж експортні можливості вітчизняного ринку зерна він оцінив у 23 мільйони тонн.

До речі, аграрний блок є одним із провідних і у структурі Державної програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки. В рамках її виконання планується залучити потужний інвестиційний ресурс у сільськогосподарське машинобудування, тваринництво, тепличне господарство, розбудову інфраструктури аграрного ринку та зрошувальних систем, харчову промисловість.

«У результаті реалізації цієї держпрограми та завдяки впровадженню інвестиційних проектів ми плануємо, зокрема, збільшити обсяги експорту сільськогосподарської продукції до 22 мільярдів доларів на рік у 2013 році, збільшити прямі іноземні інвестиції в агропромисловий сектор до трьох мільярдів доларів на рік», — резюмував міністр.

А потім додав, що для України перспективними в контексті ринку експорту є країни Перської затоки, Центральної і Східної Азії. А в сфері земельних відносин наша держава вважає за стратегічно важливе завдання спрощення системи відведення земельних ділянок для інвестиційних проектів та запровадження мінімального терміну оренди земель сільськогосподарського призначення (зараз вирішується — до 12 чи 15 років).