У декларації Конгресу, яку було ухвалено після дебатів «Сепаратистська напруга в Україні та сусідніх країнах», зазначено: «Безпека у регіоні — під  серйозною загрозою через вперте небажання Російської Федерації дотримуватися міжнародних правил, принципів і цінностей Ради Європи». Озброєні сепаратисти та іноземні війська на території України «є антитезою всієї діяльності та принципів Конгресу».

Перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода, який взяв участь у дебатах, переконаний, що сепаратистські настрої на сході України «у найцинічнішій формі підігрівають ті, хто не зміг змиритися з втратою влади» після Майдану. Він вважає, що явище сепаратизму знайоме в усьому світі, де зараз налічується понад 50 точок сепаратистської напруги. І анексія Криму відкрила шлях до непередбачуваних сценаріїв. Україні потрібен лише мир, і Київ дотримується всіх домовленостей, ухвалених для стабілізації ситуації на Донбасі. «Ми очікуємо, що Росія дослухається до рішення Комітету міністрів Ради Європи і відкличе свої війська та найманців зі сходу України», — сказав В’ячеслав Негода.

Секретар Київради Олексій Рєзніков запевнив присутніх, що український сепаратизм — «це міф, який створений і повторюється російською пропагандою. Це російська матрьошка з «калашніковим» у руках, яка приземлилася в Криму і почала поширювати свій вплив і створювати клонів сепаратизму».

«Справжня назва того, що відбувається, — збройний конфлікт між Україною та терористами, який спонсорує Росія», — сказав він. За роки свого існування незалежна Україна «була прикладом толерантності та стабільності». То яким чином мирна країна, без історії сепаратизму, могла стати ареною жорстокої війни? Олексій Рєзніков сам дає відповідь на своє риторичне запитання: «У нас поганий сусід». Він переконаний, що Росії був потрібен сепаратизм для того, щоб Москва могла виправдати середньовічне захоплення українських земель.

Дебати, які розпочалися після виступів головних промовців, були палкими. Після закликів до діалогу, пошуків шляхів мирного врегулювання конфлікту і взаєморозуміння особливо знаковими були виступи членів російської делегації.

Так, лексика і тональність губернатора Володимирської області й очільниці російської делегації Світлани Орлової відповідала духу і змісту репортажів ОРТ про події в Україні. «Це не Росія почала цей конфлікт, а ваші олігархи, які під диктовку американського Держдепу виховували націоналістів, влаштували Майдан, їм не потрібен український народ», — у «праведному гніві» кричала в мікрофон російська депутатка. Вона також згадала про «масовані атаки української армії, яка знищує будинки і людей», про те, що «Росія не вводила ніякі війська і не збивала «Боїнг», і про те, «що мине час, і народи України та Росії ніщо не розірве». Її підтримав мер Ростова Михайло Чернишов, який зворушливо розповідав про біженців з України, а губернатор Ханти-Мансійського автономного округу Наталія Комарова, мабуть, не усвідомлюючи іронії власних слів, звернулася до Олексія Рєзнікова, порадивши йому купити собі «російську матрьошку», бо «це найвідоміший у світі і дорогий для всіх росіян сувенір». Українські депутати гідно тримали удар і розвінчували міфи російської пропаганди. Так, міський голова Славутича Володимир Удовиченко заявив, що «Росія не тільки зобов’язана допомагати біженцям з України, а й відбудувати зруйнований Донбас», бо вина за всі ці злочини лежить на ній.