Складний стан в об’єднаній енергетичній системі держави, віялові відключення споживачів від електроенергії, дефіцит самої електроенергії та вугілля для ТЕЦ спонукають до перегляду ставлення до енергетичної безпеки України загалом. Саме цій темі було присвячено відеоконференцію «Економія енергоресурсів як необхідна складова енергетичної незалежності», що відбулася в Кабміні. Участь у ній брали представники громадських організацій, Міненерговугілля, обласних адміністрацій. Відеоконференцію транслювали на Дніпропетровськ, Львів, Одесу та Харків.

Під час обговорення представники в Києві й регіонах погодилися з тим, що у нас нема культури енергозбереження на всіх рівнях, а програма енергозбереження не працює. Так, президент Асоціації з енергоефективності та енергозбереження Олег Козачук сказав, що всі стратегічні програми розвитку енергетики України  і поправки до них так і залишилися деклараціями. Він також переконаний, що нині треба провести децентралізацію енергетичного ринку.

«У регіонах краще знають, скільки електроенергії треба спожити і з яких джерел, який тариф на неї має бути», — констатував експерт. Його думку підтримали й у містах.

Ішлося й про те, хто має встановлювати прилади обліку — споживач чи структури, які надають комунальні послуги. Це питання актуальне протягом кількох років. Відповіді на нього ніхто так і не надав.

За помилки в енергетичній політиці всіх урядів платить споживач. Учасники відеоконференції зазначили, що на ринку треба встановити чіткі правила гри: енергоносії — це товар, він коштує певну суму грошей, послуги на його постачання — іншу.  І тут дуже важливо створити конкурентні умови, щоб споживач мав вибір, з ким йому краще працювати, а не за одним шаблоном. За такою схемою живе весь цивілізований світ. 

Підсумовуючи, можна сказати, що регіони хочуть самі розв’язувати свої енергетичні проблеми за чесними принципами.