«Як зекономити електроенергію та зберегти тепло вдома? Як обрати побутову техніку, яка не спустошить сімейний бюджет? Чим замінити дорогий газ?» — такою була тема «прямої лінії» «УК» 7 жовтня, під час якої на запитання читачів відповідав голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій САВЧУК.

Ось одне із запитань на «пряму лінію».

Ольга ЛІСНИЧУК,м. Чернігів:

«Мого чоловіка агітують придбати прилад, що встромляють у розетку, завдяки якому нібито економиться електроенергія у домі. Він дорогий, тому хочу дізнатися: чи існують такі прилади насправді, чи це просто обман?»

— Масового продажу таких приладів особисто я не спостерігав і навіть не бачив їх. Працюючи в НКРЕ, ще до мого призначення в Держенергоефективності, чув від фахівців обласних енергопостачальних компаній, що люди на «сірому» або «чорному» ринках купують прилади, які начебто економлять електроенергію, хоч насправді уповільнюють роботу лічильника. Тому я б не сказав, що це енергоощадний прилад. Це щось на межі з шахрайством. Якщо це те, про що я думаю. 

Однак потрібно точно знати, про що саме йдеться. Раджу зателефонувати за номером 590-59-65 або 590-59-60, надати параметри цього приладу. Наші фахівці подивляться, що це за прилад, чи він сертифікований, хто його продає… І якщо йдеться справді про економію в мережі, а не про зловживання, то такий прилад потрібно купувати. І ми навіть рекомендуватимемо його. Але якщо немає сертифіката, якщо його виготовили чи завезли підпільно, тоді ініціюватимемо серйозні заходи разом з МВС до виробників і продавців цих приладів.