ВШАНУВАННЯ. На Буковині й Прикарпатті звучали вірші поета-політв’язня Тараса Мельничука. Третій Всеукраїнський фестиваль поезії «Від Гуцулії — до кряжів донецьких», присвячений пам’яті лауреата Державної премії України ім. Т. Шевченка Тараса Мельничука, вкотре зібрав майстрів красного слова з Прикарпаття, Буковини, Києва.

— Ми вирішили не обмежувати фестиваль Чернівцями, де навчався Тарас Мельничук, а провести його і в містах, де він жив і працював, — розповідає письменник, ініціатор заходу, головний редактор «Буковинського журналу», заслужений діяч України  Мирослав Лазарук. — Традиційно відвідали прикарпатське село Уторопи. Тут поховано поета, і нещодавно біля школи, де він навчався, відкрили його музей. А далі фестиваль мандрував містечками, де свого часу трудився Шевченківський лауреат на журналістській ниві.

Тож побратими Тараса Мельничука по художньому слову відвідали прикарпатські Косів, Верховину, Коломию, а також буковинські Вижницю, Хотин та Глибоку. Усюди було організовано літературні вечори, де звучали полум’яні Мельничукові рядки, спогади про нього, вірші, йому присвячені.

Літературну іменну премію Тараса Мельничука «Князь роси» вручили в Чернівецькому меморіальному музеї Володимира Івасюка. Цього року її отримав за публікації останніх років поет із Херсонщини, лауреат Шевченківської премії 2006 року Анатолій Кичинський. Першою ж «Княгинею роси» стала буковинська поетеса та журналістка Віра Китайгородська за збірку віршів «Сім вінків сонетів».