ЕКОЛОГІЧНА ІНІЦІАТИВА. 23 березня о 20.30 люди з різних міст на різних континентах вимкнуть світло на одну годину — годину Землі. Серед них будуть і 240 тисяч жителів Рівного.

— Рівне вже не вперше долучається до акції, спрямованої на те, щоб привернути увагу лідерів держав до глобального потепління, яке просто на наших очах змінює планету, — каже міський голова Рівного Володимир Хомко. — Ось і в Рівному, яке ще недавно вважалося доволі холодним містом, уже невдовзі може запанувати клімат, подібний до ялтинського, кажуть фахівці. Звісно, що без наслідків для здоров’я  самих людей такі кардинальні зміни не минають. Але їх причина не лише в об’єктивних, а й насамперед у суб’єктивних процесах: ми, люди, своїм бездумним втручанням у природні процеси не даємо шансу на достойне життя майбутнім поколінням. От ми й хочемо підкреслити, що Україна загалом і Рівне зокрема є не лише географічним центром Європи, а й активним поборником порятунку планети.

До слова, керівники ресторанів та розважальних центрів з розумінням поставилися до ініціативи міського голови: бо що їхні годинні втрати порівняно з тим, що вже невдовзі можемо втратити всі ми?

— Боротися з глобальним потеплінням неможливо, а ось пристосуватися до нього чи, якщо хочете, мінімізувати його вплив на життєдіяльність людей —  навіть необхідно, — коментує професор Національного університету водного господарства та природокористування Анатолій Рокочинський. — Завдання і лідерів держав, і представників місцевої влади — оцінювати його вплив на людину, природу, водне господарство, енергетику, аграрне виробництво на основі досліджень науковців. Ми, зокрема, такі спостереження ведемо з 1990 року. Так-от, підвищення рівня температурного режиму простежується  доволі чітко — зокрема на значному прискоренні періодів вегетації рослин. А найбільш кардинальні зміни температур в Україні очікуються якраз у нашому, поліському регіоні.

Планета на годину порине в темряву заради свого спасіння. Фото УНIAН

ДОВІДКА «УК»

 Годину Землі започаткували в Сіднеї (Австралія) в 2007 році, коли 2,2 мільйона домівок та організацій вимкнули світло на годину. Через рік це переросло у світову екологічну ініціативу, до якої долучилося понад 100 мільйонів людей у 35 країнах світу. Година Землі-2013 об’єднає вже мільярд людей світу із 2500 міст. Серед них — Київ, Одеса, Рівне, Луцьк, Івано-Франківськ, Долина — Івано-Франківської, Ковель — Волинської та Славутич — Київської областей.