ПЕРСПЕКТИВА. Чимало пенсіонерів, особливо тих, які пішли на заслужений відпочинок 7–10 років тому, нарікають: чому в них пенсія менша, ніж у їхніх молодших тепер уже «колег по пенсії»? Втім, є сподівання на те, що й ця проблема буде розв’язана. Цим переймаються й у Міністерстві соціальної політики. Так, за словами міністра Наталії Королевської, нині головне завдання Мінсоцполітики з удосконалення пенсійної системи — осучаснити пенсії й ліквідувати так звану пенсійну зрівнялівку. На цьому вона наголосила, відповідаючи на запитання народних депутатів під час Години уряду у Верховній Раді України.

«Не може бути так, коли жінка, яка має 40 років стажу та вийшла на пенсію у 2007 році, отримує сьогодні на 500 гривень менше, ніж жінка, яка вийшла на пенсію у 2012 році», — зауважила міністр.

Вона нагадала, що ситуація з несправедливим нарахуванням пенсій людям, які мають однаковий стаж та фах, склалася у країні з початку 2007 року. «Давайте об’єднувати зусилля, щоб удосконалювати пенсійне забезпечення й пенсійні гарантії наших громадян», — наголосила Наталія Королевська. Міністр сказала, що для подальшого вдосконалення системи пенсійного забезпечення в Міністерстві соціальної політики України працює відповідна робоча група — з науковців, експертів, фахівців міністерства та Пенсійного фонду. «Я запрошую народних депутатів узяти участь у її роботі», — цитує прес-служба Міністерства соціальної політики слова Наталії Королевської.

За її словами, міністерство та Пенсійний фонд роблять усе, що від них залежить, щоб сьогодні пенсіонери отримували пенсії вчасно. А ось щодо тих, хто виходитиме на заслужений відпочинок у перспективі, окрім нині чинної солідарної пенсійної системи, пропонується додаткове джерело отримання пенсій. Безумовно, перед тим люди мають собі для цього накопичити кошти — завдяки впровадженню другого етапу пенсійної реформи. Як зауважила на одній з прес-конференцій Наталія Королевська, цей другий етап може розпочатися в 2014 році.

За її словами, аби до нього перейти, потрібно ліквідувати понад 20-мільярдний дефіцит Пенсійного фонду. Для цього потрібна легалізація заробітних плат, а також їх збільшення, можливість збільшити надходження до Пенсійного фонду та ліквідація заборгованості перед ним різноманітних боржників, яка нині сягнула майже 8 мільярдів гривень.