СПІВПРАЦЯ

Урядовий контактний центр уклав угоду з Федерацією роботодавців

Серед сотень людей, які щодня звертаються на урядову телефонну «гарячу лінію», третина — це підприємці, представники малого та середнього бізнесу, роботодавці.  Питання, які їх хвилюють, актуальні та гострі, і не завжди легкі та швидкі у вирішенні. Тож налагодження діалогу між державою та бізнесом нині є дуже актуальним.

Саме тому директор Урядового контактного центру Валерій Плохій та гендиректор Федерації роботодавців Руслан Іллічов уклали угоду про співпрацю і партнерство. Вона передбачає значно підвищити рівень поінформованості підприємців про роботу Національної системи опрацювання звернень громадян до органів виконавчої влади та отримання Урядовим контактним центром оперативної інформації від роботодавців про проблеми бізнесу.

— Урядовий контактний центр надаватиме Федерації роботодавців оперативну та систематизовану інформацію про те, з якими саме проблемами звертаються підприємці чи роботодавці до уряду. Адже спільними зусиллями надати допомогу завжди легше і вона буде ефективнішою та сприятиме розвиткові економіки нашої держави, — наголосив  Валерій Плохій.

А Руслан Іллічов зазначив, що очолювана ним організація планує плідно     співпрацювати із Урядовим контактним центром, який вони розцінюють як перший крок до втілення програми Відкритого уряду. Підписання цієї угоди важливе у світлі спільної роботи над створенням Національного реєстру контролюючих органів. Нещодавно цей проект був презентований на сайті федедації. У реєстрі зведені в одну базу понад 70 різних контролюючих органів держави. На сайті можна ознайомитися з тим, що є законною підставою для перевірки, зі штрафними санкціями та механізмами таких перевірок. Там навіть конкретно зазначено, які документи повинні бути наявні у контролера, коли він приходить перевіряти певне підприємство чи особу-підприємця. Проте аби повністю втілити цей проект у життя, до осені федерація має напрацювати пакет  пропозицій та змін до існуючого законодавства у цій царині. І тут стане у нагоді інформація від Урядового контактного центру про те, з якими саме конкретними скаргами звертаються підприємці.

Генеральний директор Федерації роботодавців України Руслан Іллічов та директор Урядового контактного центру Валерій Плохій під час підписання угоди. Фото надане Урядовим контактним центром

— А далі ми працюватимемо над тим, щоб якомога скоротити чисельність контролерів, функції яких часто дублюються. Також хочемо заборонити призупиняти діяльність підприємств без рішення суду, скоротити чисельність та розмір штрафних санкцій тощо. Адже лише за минулий рік в Україні проведено понад 2 мільйони різних перевірок бізнесу та накладено понад 3 мільярди штрафних санкцій. До речі, реально сплачена з них лише третина, отже ефективність цих штрафів досить низька. Та й взагалі не секрет, що часто за такими перевірками стоїть бажання перевірячого не навести лад, а покращити своє фінансове становище. І таких горе-перевіряльників слід зупинити, —зауважив голова Федерації роботодавців.

І додав, що до співпраці з Урядовим контактним центром будуть обов’язково залучені регіональні осередки федерації, де вивчатимуться  всі звернення, скарги та пропозиції підприємців з усієї України, аби разом з державними органами брати активну участь у допомозі розвитку малого та середнього бізнесу в державі.