ЄБРР планує цього року надати для реалізації 130 проектів  малого та середнього бізнесу 1,5 мільйона євро. На ці гранти українські компанії матимуть змогу залучити консультантів для розробки стратегій розвитку, маркетингової політики, управління якістю, підвищення енергоефективності тощо. Реалізацію проектів планує здійснити Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) в рамках консультаційної підтримки малого та середнього бізнесу (МСБ) в Україні. Рекомендації експертів надаються компаніям, які працюють у сфері харчової промисловості, оптової та роздрібної торгівлі, електроніки, машинобудування тощо.

«За 5 років з початку дії цієї програми в Україні ЄБРР надав грантову допомогу понад 400 малим і середнім підприємствам на суму більш як 4,4 мільйона євро», — повідомив під час брифінгу в Києві журналістам директор ЄБРР в Україні Шевкі Аджунер.

Якщо у 2010—2011 роках представництво ЄБРР в Україні відкривало здебільшого  проекти в обласних центрах, то останніми роками вони більше йдуть у регіони. Результатом цієї роботи стало те, що через рік після завершення проекту 71% клієнтів ЄБРР з малого та середнього бізнесу збільшили продажі на 40%, більш як половина — розширили штат співробітників, 18% — збільшили експортний продаж, близько 15% — змогли залучити фінансування в середньому на 0,5 мільйона євро.

Утім, для розв’язання проблем, з якими стикається малий та середній бізнес, самого фінансування недостатньо. Підприємства не мають достатніх знань й експертизи, які повинні надавати українські консалтингові компанії та міжнародні експерти. Співпраця з українськими консультантами та перейняття досвіду в міжнародних експертів може підготувати підприємства до фінансування.

«Саме ці два інструменти ми використовуємо у своїй діяльності. Представництво ЄБРР працює з 1,5 тисячі міжнародних експертів у 65 країнах світу, а в його базі понад 230 українських консалтингових компаній  (тоді як у 2010 році їх налічувалося понад 40)», — каже менеджер групи підтримки малого бізнесу ЄБРР в Україні Катерина Ріг.

Ще у 2010 році малий і середній бізнес ставився до консалтингу, який вважав компетенцією великих корпорацій, з насторогою та здивуванням. Адже вважав, що експерт ззовні навряд чи здатен надати йому слушні поради щодо ефективності. Нині цей старий стереотип  зламано. Консалтинг стає більш цивілізованим, а ринок отримує нові європейські стандарти етики, прозорості та культури ведення.

«Попит малого та середнього бізнесу на консалтингові послуги в Україні  зростає. Найбільш популярними для бізнесу є послуги на інформаційні технології (впровадження інформаційного забезпечення, управління ресурсами  підприємства), галузеві програмні забезпечення)», — констатує Катерина Ріг.

У рамках консультаційної підтримки малого та середнього бізнесу виконуються і конкретні завдання. Наприклад, консультанти допомагають створювати інтернет-магазини та управляти ресурсами підприємства.

ЄБРР є найбільшим фінансовим інвестором в Україні. Станом на 1 березня 2015 року банк узяв на себе зобов'язання з надання сукупної суми 10,9 мільярда євро для 344 проектів у країні. Донорське фінансування в рамках консультаційної підтримки малого та середнього бізнесу в Україні забезпечили ЄС, уряди Швеції, США, міждержавний форум Центральноєвропейської ініціативи, Фонд донорського фінансування країн з перехідною економікою, Спеціальний фонд акціонерів ЄБРР. У цьому році ЄБРР вводить для малого та середнього бізнесу дві нові ініціативи: підтримку просування експорту в рамках створення ЗВТ між Україною та ЄС, а також підтримку жінок у бізнесі.